poklona sv. Františka Xaverského

Poklona obdélného půdorysu je umístěna na základně z pískovcových desek. Na nízký sokl nasedají poměrně vysoké patky pilastrů v nároží poklony. Pilastry jsou zvýrazněny oblou patkou na hranolovém soklu. Římsová hlavice pilastrů nese průběžné kladí, rozčleněné úzkou páskovou římsou. Kladí v průčelí končí nad hlavicemi pilastrů a je zdobeno čtyřmi kanelurami a pěti plastickými trojúhelníčky s kapkami. Bohatě profilovaná korunní římsa je v průčelí subtilnější a nese trojúhelníkový štít a bohatě profilovanou římsou. Stavbu završuje sedlová střecha, nad závěrem zvalbená. Průčelí je na osu prolomeno půlkruhovou nikou, zvýrazněnou profilovanou archivoltou s lištou a s klenákem ve vrcholu. Po stranách klenáku je plocha průčelí vyplněna plastickými, mírně sférickými trojúhelníky. Nika je zaklenuta konchou a uzavřena tepanou mříží z dílny současného kováře Otakara Leupolda z Nové Říše. V nice je umístěn kvalitní pozdně barokní pískovcový reliéf znázorňující smrt Františka Xaverského. Světec leží v jezuitském řádovém oděvu na břehu moře a je chráně jednoduchým přístřeškem. Vedle odložená kniha, klobouk a hůl. Po moři pluje jednostěžňová čtyřveslice a na obzoru je čínské město Kanton. Paprsky dopadající z nebe ozařují světce. V oblačném kumulu dva hlavičky cherubínů.