socha sv. Jana Nepomuckého

Pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého se skládá ze dvou částí odlišného staří a charakteru materiálu. Podstavec datovaný k roku 1776 je provedený v červeném pískovci. Samotná socha a hlavice podstavce datované k roku 1857 jsou tesány do okrového pískovce. Na nízkém stupni spočívá odstupňovaný sokl, který nese dřík. Dřík ve spodní části rozšiřují mohutné obliny a jeho čelní plochu člení nízký reliéf Piety orámovaný bohatou rostlinou výzdobou. Na zadní straně (jihozápadní) se v prolamovaném nápisovém poli nachází tesaný nápis: Tato statue gest / wyzdwižena ke czti a chw/ ale S(vatého) Jana Nepomuckego/ z nakladu Waczlawa Sstitcze/ Anno 1776. Odstupňovanou hlavici ukončuje zvlněná římsa z volutami. Pod nimi je umístěn reliéf mušle s kovaným ramenem lucerny. Na zadní straně hlavice (jihozápadní) je vytesán text v humanistické kurzívě: Erichtet von/ Gottlieb Tippelt/ aus II Th. Grossaupa/ 1857. Na hlavici navazuje konický nástavec zdobený rostlinným reliéfem. Po stranách nástavec doplňovaly postavičky andílků. V současnosti je tato drobná plastika zachována pouze na pravé straně (při pohled u od severovýchodu). Andílek v pokleku se zkříženýma rukama je vyveden v okrovém pískovci. Samotná socha sv. Jana Nepomuckého v podživotní velikosti zobrazuje světce v typickém ikonografickém ztvárnění: levá noha nakročená, v rukou drží krucifix. Plechové hvězdy a palmová ratolest jsou zlaceny.