pomník horníků

Pomník věnovaný památce 11 obětí důlního neštěstí z 28. 8. 1918. Na pomníku jsou české a německé nápisy. ("Zdař Bůh" a "Hrdinům práce"). Oddělen od obvodní zdi úzkou uličkou, betonový nebo zděný a navrch betonem upravený památník na půdorysu úzkého šířkového disponovaného obdélníku. Vpředu na širokém stupni jedenáct drobných pomníčků (obdélná deska, další část tvaru souměrného, ale nepravidelného komolého jehlanu s nápisem na přední skloněné stěně a navrchu na soklíku menší komolý jehlan s oválnou fotografií) s nápisy: Dittrich Peter / * 2.VII.1897 Behensky Karl / * 26.XI. 1899 Grief Anton / * 27. IX.1890 Havliček Adalbert / * 11.V.1865 Thúrl Johann / * 5.IV.1874 † 28.VIII.1918 Waldhäusl Karl / * 13.IX.1898 Theiss Wenzel / * 8.VIII.1880 Resch Franz / * 26.V.1895 Theiss Johann/ * 3.V.1882 Fritsch Josef / * 9.VIII.1886 † 18. X.1918 Kreim Johann /*16.I.1893 † 31.3.1919 Vzadu a zčásti i ze stran podezdívka s okosenou korunou, na ní diagonálně pootočené pilířky, nesoucí silnou desku, zespodu opět okosenou. Mezi pilířky květiny. Střed pozadí tvoří vlastní pomník - hranolovým tělesem proniká dopředu užší a vyšší komolý jehlan, na němž jsou nápisy - vlevo HRDINŮM / PRÁCE, vpravo DEN HELDEN / DER ARBEIT, pod nimi uprostřed datum “ 19 28/8 18”. Na tomto dílu opět diagonálně pootočené postranní pilířky, mezi nimiž uprostřed kříž a po jeho stranách stylizované motivy trnové koruny. Na horním vodorovném, římsově členěném překladu, jímž pomník vrcholí, nápis: ZDAŘ BŮH GLÜCK AUF.