sýpka - býv. kostel sv. Vavřince

Sýpka stojí v těsné blízkosti hospodářského dvora, ležícího zhruba 1 km SZ od Merklína. Objekt stojí jako solitér v nevýrazné poloze. Jedná se o volně stojící, jednopatrovou, zděnou, omítnutou budovu obdélného půdorysu o 2 x 3 osách, jejíž obvodové zdivo je pozůstatkem lodě původně zde vystavěného kostela sv.Vavřince. Původní polovalbová střecha, krytá bobrovkami byla r. 2006 bez povolení odstraněna. Zdivo z lomového kamene, pouze při okrajích užity cihly, obě západní nároží vyskládána z větších žlutohnědých pískovcových kvádrů. Poslední úprava stěn řešena jako hrubě omítnuté plochy a hladké lisény při nárožích, v SZ nároží na severní straně na kvádrech zbytky úpravy v podobě omítkového kvádrování; pod lícní omítkou zůstala starší pekovaná omítka s nátěry (např. oranžovočervený). Omítky se dochovaly zčásti, hlavní římsa profilovaná. Okénka v zadní a bočních stěnách šířkově podélná se segmentovým záklenkem s hladkou šambránou v hrubě nahozené stěně. Ve špaletě vždy 2 malé obdélné otvory s mřížemi. V západní stěně obdélný vstup v žulovém ostění, lemovaném rytou linkou, nika vyskládaná z lomového kamene a cihel, nahoře přechází ve špaletu dalšího otvoru; dveře dvoukřídlové plechové (plochy doplněny diagonálními pásky s rozetkami asi barokní. Nad dveřmi obdélný vstupní otvor ústící do 1. patra. V západní polovině jižní stěny zazděný hrotitý portál poměrně velkých rozměrů, osazený pískovcovým ostěním, jehož stojky začínají cca 0,5 m nad terénem; z profilace čitelný výžlabek a navazující obloun či hruškovec, hranolový trnož ukončený čelní (?) šikmou trojúhelnou ploškou; na ostění dochovány silné vrstvy liček (např. okrová a červená). Okolo středního okna v úrovni patra na severní straně náznaky zrušených otvorů – vlevo nahoře svislá spára a segmentový a na ni navazující segmentový cihelný záklenek, vpravo po straně pak část záklenku neurčeného tvaru (půlkruh ?). Nad prvním horním oknem od západu v severní zdi segmentový cihelný pas a v parapetu úseky svislých spár. V lichoběžných štítech obdélná okna s půlkruhovým záklenkem. Vnitřní prostor byl rozdělen dřevěnými podlahami se starými okovanými dřevěnými sloupky na přízemí, patro a podkroví. Stěny jsou hladce omítnuty.