sousoší sv. Benedikta

Sousoší svatého Benedikta stávalo na severní straně náměstí v prostoru dnešního autobusového nádraží. Do dnešních dnů se dochoval pouze sokl bez krycí římsové desky, který je umístěn v lapidáriu MěÚ Přeštice. Na šířkově podélném stupni s čtvrtelipticky vykrojenými rohy a pravoúhlým odsazením zakřivených částí se tyčí pískovcový podstavec obdélného půdorysu, v podstatě křížový svazek útvarů s vlastním soklem, oblounovou soklovou římsou a nepravidelnou hlavicí, vzniklou volutovým rozšířením horní části. Profilovaná krycí deska opakuje půdorys. Popis sochy: Na desce stávala jako vysoká podnož vlastní světcovy sochy bohatě pojatá kompozice postav zvířat (např. koně, slon), nad nimi dvojice andělů s berlou a mitrou, nad nimi oblaka. Na nich klečí sv. Benedikt, levicí přidržuje rozevřenou knihu, opřenou o koleno, a kalich, pravici zvedá k nebesům, kam se obrací pohledem. Kolem hlavy kovová svatozář. Roucho tvoří hluboké záhyby. V gestu světce i anděla pod ním je vzrušení a dynamika. Chronogram z nápisu na soklu datoval sousoší do r. 1729, ze soklu byl však již v minulosti odstraněn, neboť se stal předmětem ostrého výpadu města proti kladrubským benediktinům.