kostel sv. apoštolů Jana a Pavla (sv. Jana Křtitele)

Kostel sv. Jana Křtitele je jedním ze dvou románských kostelů na malínském návrší. Byl postaven ve významné lokalitě původního hradiště východočeských Slavníkovců. Stojí ve svahu na západní straně akropole a je součástí zdejší rostlé zástavby. Prostor před západním průčelím je vymezen ohradní zdí s bránou./ Nevelký orientovaný kostel má obdélnou loď, na níž navazuje presbytář ve tvaru podkovovité, v polovině délky odsazené apsidy. Na západě je věž, v nárožích s opěráky. Exteriér má historizující podobu, s hrotitými okny, pouze na východní straně apsidy je zachováno původní okénko. Loď je plochostropá, apsida je sklenutá konchou, podvěží i patro věže plochostropé. Podvěží je od západu přístupné hrotitým portálem s novověkým profilem ostění. Uprostřed jižní strany lodi je hrotitý vstup bez ostění. Nad západní zdi lodi se uplatňuje úsek románského štítu. Krov lodi má pozdně středověkou konstrukci. Věž je ukončena převýšenou střechou mansardového tvaru./ Předmětem ochrany je kostel, ohradní zeď s brankou a schody a příslušný pozemek.