dům U Minuty

Dům byl nově přistavěn k čp. 4, asi na místě někdejší uličky, někdy na samém poč. 15. stol. Byl renesančně několikrát přestavovaný (asi v 80. či v 90. letech 16. stol. a před 1615). Úzká hloubková parcela v nároží je téměř plně zastavěna jednotraktovým domem o třech místnostech. Průčelí do Staroměstského nám. má nově upravený parter, vlevo s nově otevřeným půlkruhovým loubím. Nároží zdobí klasicistní socha lva s erbovní kartuší v předních tlapách. Sgrafitová výzdoba na obou fasádách představuje biblické a mythologické náměty s motivy současných renesančních legend. Sklep je valeně klenutý. V přízemí loubí jsou v prostoru s valenou klenbou a styčnými lunetami i další renesanční klenby. Klenbu v patře pokrývá freska s krajinnými a figurálními motivy, doplněná ornamenty v lunetách. V plochostropých místnostech 2. patra jsou zbytky renesanční malířské výzdoby a také jednoduchý záklopový strop. Klenba ve dvorním stavení je patrně renesanční. V části 3. patra jsou původní stropy svázané s krovovou konstrukcí, ještě renesanční, ale nově zpevněnou. R. 1938 bylo otevřeno předtím neexistující loubí a zároveň proběhla rozsáhlá rekonstrukce objektu (do 1940), při níž byly objeveny renesanční malované stropy ve 2. patře.