skleník

K východnímu zahradnímu průčelí je kolmo přistavěn skleník na tropické rostliny. Skleník na obdélném půdorysu je propojen s interiéry v přízemí zámku, odkud je přístupný přes vstupní halu. Na protější straně se nachází prosklený půlkruhově završený průchod na terasu nad zámeckou sala terrenou. Shodně utvářené jsou dva prosklené vstupy, které jsou prolomeny na jižní straně směrem do zahradního parteru u zámku a symetricky jsou prolomeny také dva severní protilehlé vstupy na stranu zámeckého parku. Půlkruhová završení vstupů jsou zdobena rozvilinovými ornamenty. Prosklené vstupy do skleníku jsou na vnitřní straně napojeny na úsek prosklené valené klenby, které jsou přes subtilní kovovou konstrukci napojeny na prosklenou valenou klenbu skleníku. Nosná litinová konstrukce čtyřiceti čtyř sloupů nese profilovanou litinovou konstrukci stropního tělesa, na níž je napojeno hrotitě završené prosklení skleněnými tabulkami, prosklení je místy zakryto dřevěným obkladem s dekorativním čtyřlistem arabského tvaru. Boční stěny skleníku jsou tvořeny skleněnými tabulkami ve tvaru šupin, které jsou seskládány do tvaru valené klenby na zděném soklu, přerušené ve vrcholu napojením na litinovou konstrukci stropu. Ozdobné litinové desky v podlaze kryjí vytápění skleníku, který je 92 m dlouhý, 13 m široký a 10 m vysoký.