kostel sv. Cyrila a Metoděje

Původně kostel sv. Karla Boromejského, nyní pravoslavný kostel Cyrila a Metoděje, budovaný v letech 1730 - 1735. Tradiční dispozice a prostorové řešení odpovídá P. I. Bayerovi, na stavbě se dále podílel J. K. Spannbrucker a K. I. Diezenhofer, který pravděpodobně architektonicky upravil řešení průčelí a věžičky a navrhl řešení předdvoří. Jednolodní kostel je vsazen mezi jižní a západní křídlo emeritního domu. Vstupní průčelí orientované do ulice Na Zderaze je půdorysně i pohledově dynamicky rozehrané rizalitem s polosloupy nesoucími kladí a trojúhelný štít s vlysem Božího oka a andílků, profilovanými římsami a rozvilinovým vlysem. Hlavní vchod s barokním pasířsky zpracovaným opláštěním dveří je zdůrazněn předsazenými sloupy nesoucími konkávně vykrojený profilovaný ukončující prvek zdobený sochami Víry a Naděje. Nad vstupem je vysoké okno lemované pilastry s bohatou štukovou výzdobou. Průčelí je vygradováno profilovanou korunní římsou a věžičkou, jejíž původní cibule s lucernou byla nahrazena jednoduchým jehlancem (po odsvěcení 1881). Boční fasáda do Resslovy ulice s rizalitem s trojúhelným štítem je rytmizována pilastry, barokní dveře po úpravě terénu (1895) zůstaly nefunkční. Vstup do kostela byl teprve v r. 1920 vyřešen úpravou předdvoří a novými schody. V interiéru jsou fresky od J. A. Schöpfa. Krypta má zcela odlišné řešení od vlastního půdorysu kostela, dnes je to památník parašutistů, kteří se zde skrývali po atentátu na Heydricha v r. 1942.