kostel sv. Fabiána a Šebestiána

Areál je tvořen kostelem sv. Fabiána a Šebestiána, budovou bývalé zvonice a přilehlými pozemky. Stavební historie: Podle nevěrohodných zpráv kroniky Václava Hájka z Libočan sahá historie kostela v Liboci až do roku 992, kdy údajně přikázal kníže Boleslav II. postavit nade vsí kamenný kostel. Ves Liboc s přilehlým lesem Malejov byla darována Břevnovskému klášteru při jeho založení r. 993. Kostel je v Liboci písemnými prameny spolehlivě doložen k r. 1318, románská stavba existovala již ve 13 století. Za třicetileté války byl kostel poničen, obnoven v roce 1663. Kolem kostela byl hřbitov a samostatná budova zvonice. Tento starý kostel byl roku 1842 zbořen a nahrazen novostavbou na tomtéž místě. Autorem projektu byl pražský stavitel Karel Brust. Nový kostel byl pak 20. října 1844 vysvěcen. Popis stavby samotné: Kostel je orientován presbytářem k západní straně. Jedná se o jednolodní stavbu na půdorysu kříže. Nad východním vstupem se tyčí věž. V lodi plackové klenby. Ramena příčné lodi zaklenuty valeně, stejně jako presbytář. Sakristie na jižní straně je plochostropá. Podvěží má valenou klenbu s výsečemi. Průčelí je pozdně klasicistní. Střecha věže jehlancová, střechy nad lodí valbové mírného sklonu. Bývalá zvonice je situována v nárožním zalomení ohradní zdi u fary čp. 5. Jedná se o stavbu na čtvercovém půdoryse se stanovou střechou. Průčelí je hladké. Stavebně úzce spjata s objekty fary čp. 5.