dvůr IV.

IV. dvůr se východně od vnitřního prostoru Malé pevnosti, vymezeného obranným okruhem bastionů propojených kurtinami. Dvůr tvoří v ose východ – západ protáhlý areál, napojený na západě na kurtinu mezi bastiony č. 2 a 3 a na východě vymezený pětibokým objektem reduitu ravelinu č. 6, který se stal součástí dvora. Část dvora se tak nachází v místě příkopu. Do dvora se vstupuje valeně zaklenutou poternou (průjezdem) procházející středem délky kurtiny. Západně od poterny se nachází ještě malý dvorek, vymezený jednak hospodářskou budovou (západně), kurtinou (východně) a hrubě omítnutými ohradními zdmi (na severu a jihu). Dvorek zadlážděný kamennou dlažbou (čedič a uprostřed pás ze žulových, vějířovitě kladených, kostek) je přístupný z vnitřní plochy Malé pevnosti valeně zaklenutým průjezdem. Nad poternou, na vrcholu valu (kurtiny) je situována hranolová strážní věž, ukončená nízkou jehlancovou stříškou. Věž má zděný, hladce omítnutý základ, na němž je prosklená nástavba. Severní stranu dvora vymezuje dlouhý přízemní zděný, hladce omítnutý, objekt hromadných cel. Objekt je dělen do pěti cel. U každé z cel se na vnitřním průčelí opakuje stejný modul, tj. okno – vstup – okno. Veškeré otvory jsou na výšku obdélné. Okna, která mají nadpraží posazena výše, než je tomu u vstupů, jsou zamřížována. Vnitřní prostor těchto velkých hromadných cel je plochostropý s železobetonovými trámovými stropy. Překlady na východní i západní straně procházejí průvlaky nesenými vždy dvojicí hranolových pilířů. Pod okny jsou umístěna umývadla. Střed stropů je otevřen do sedlových prosklených světlíků subtilní kovové konstrukce (světlíky protáhlé v ose sever – jih). Střecha má velmi mírný pultový sklon směrem do dvora. Podél průčelí se táhne vybetonovaný chodník. Jižní stranu dvora vymezuje opět dlouhý přízemní zděný objekt s pultovou střechou velmi mírného sklonu směrem do dvora. I zde je střecha opatřena řadou pásových sedlových světlíků, prosklené kovové konstrukce. Jelikož objekt nemá okna, jsou světlíky (umístěny nad středovými chodbami) jediným zdrojem přirozeného osvětlení. Objekt byl postaven jako cely – samotky. Hladce omítnuté dvorní průčelí je opatřeno pouze na výšku obdélnými otvory vstupů – 13 vstupů. 13 vstupů značí rovněž 13 dílů, do nichž je budova rozdělena. Každý díl obsahuje středovou chodbu a podél ní na obou stranách řadu malých cel. Podél průčelí se táhne vybetonovaný chodník. Severní i jižní strana dvora jsou vymezeny vysokými cihelnými zdmi, stoupajícími ode dna příkopu, který IV. dvůr v podstatě předělil. Dvůr je na východě, jak již bylo uvedeno výše, ukončen objektem reduitu ravelinu č. 6. Reduit je oproti zbylé úrovni dvora vyvýšen. V obou bocích ravelinu se pak nachází po trojici valeně zaklenutých původních kasemat, sloužících později rovněž jako cely.