dvůr II. - dílenský

II. dvůr zvaný dílenský se nachází v západní části vnitřní plochy Malé pevnosti, jižně od pásu hlavního nádvoří, vybíhajícího od západní brány. Půdorysně se jedná o úzkou v ose sever – jih protáhlou plochu nepravidelného tvaru. Plocha dvora je na severu vymezena ohradní zdí s bránou, na západě budovou dílen I (součástí objektu je v severní části umístěná bývalá kantýna pro dozorce), na východě budovou dílen II, západním průčelím objektu kasáren a navazující zdí a na jihu taktéž zdí. II. dvůr sousedí na západě se III. tzv. ženským dvorem a na východě s areálem kasáren. Severní, hladce omítnutá ohradní zeď je otevřená jednoduchou pravoúhlou bránou, uzavřenou dvoukřídlými dřevěnými vraty. Koruna zdi i mírně převýšené brány je pultově nakloněna směrem do dvora a pokryta je pálenými cihlami. Budova dílen I s bývalou kantýnou pro dozorce v severní části je přízemní zděnou stavbou v ose sever - jih obdélného půdorysu. Na jihu je budova zakončena příčně (do dvora štítově) orientovanou přístavbou prádelny. Východní podélné průčelí obracející se do dvora je ve spodní partii opatřeno soklem z pískovcových desek a završeno je korunní římsou. Členěno je pravoúhlými okenními otvory a vstupy. Okna jsou lemována prostými pásy šambrán. Základní plocha průčelí je pokryta hrubě strukturovanou omítkou. Severozápadní a severovýchodní nároží je zvýrazněno kvádrovou rustikou střídavé délky. Objekt dílen I je zastřešen sedlovou střechou s valbou na severu. Pokryta je pálenými bobrovkami. Střešní rovina směrem do dílenského dvora je opatřena osově umístěným nákladovým sedlovým vikýřem a vždy dvěmi volskými oky po jeho stranách. Na jihu navazující přístavba prádelny je kryta sedlovou střechou, pokrytou pálenými bobrovkami. Budova dílen II je v ose sever – jih půdorysně obdélnou zděnou přízemní stavbou s půdním patrem a hladce omítnutými jednoduchými fasádami. Západní 17-ti osé průčelí obracející se směrem do dvora je členěno pouze na výšku obdélnými otvory oken a vstupů. Stejně tak pouze 9-ti osé půdní patro je otevřeno na výšku obdélnými okenními otvory (menší než u přízemí) a dvěma manipulačními otvory (2. a 7. osa od severu). Budova dílen II je zastřešena pultovou střechou se sklonem k východu. Ohradní zeď, vymezující jižní hranici dvora, je vyzděna z pálených cihel. Zeď je na severním líci zesílena trojicí cihelných polopilířů. Pultově do dvora sešikmená koruna zdi je kryta pálenými cihlami. Při západním konci zdi se nachází na výšku obdélný vstup, vedoucí do sousedícího III. dvora. Na jižní úsek ohradní zdi, na východě, navazuje další úsek ohradní zdi, navazující na budovu sousedících kasáren. Nahrubo omítnutá zeď je v délce prolomena otvorem „brány“. Pultově ukončenou korunu zdi (sklon k západu) kryjí pálené cihly.