kasárna s dvorem

Areál kasáren, resp. malého důstojnického pavilonu, se nachází v jižní části vnitřní plochy Malé pevnosti, vymezené prstencem hradebního systému. Tvořen je samotnou budovou kasáren, dále zahradou a jejím oplocením a krátkým úsekem ohradní zdi, vymezující na východě úzkou plochu jižně od objektu kasáren. Budova kasáren je jednopatrovou, podsklepenou stavbou v ose východ – západ obdélného půdorysu. Delší severní a jižní průčelí jsou sedmnáctiosá (rozmístění os v pravidelném intervalu), přičemž 9. osu na obou průčelích zaujímá vstup s jednoduchým pravoúhlým portálem s obvodovou lištou a naležato obdélným nadsvětlíkem. Kratší východní průčelí je pak tříosé (rozmístění os v pravidelném intervalu) a západní pouze dvouosé. Veškeré okenní otvory jsou na výšku obdélné s kamenným ostěním s obvodovou lištou a v patře s profilovanými parapety. Okenní otvory v přízemí jsou opatřeny původními tzv. košovými mřížemi. Okenní mříže u otvorů v patře jsou novodobé, stejně tak veškerá okna. Spodní partii průčelí obíhá pískovcový sokl, prolomený naležato obdélnými okénky suterénu v pískovcových ostěních s obvodovou lištou a prostými provlékanými mřížemi. Přízemí od patra odděluje pás kordónu. Patro vrcholí profilovanou korunní římsou. Nároží budovy jsou zvýrazněna kvádrovou rustikou střídající se délky. Střecha kasáren je valbová, krytá pálenými bobrovkami. Jižní střešní rovina je v západní části opatřena malým vikýřem tvaru napoleonského klobouku, resp. převýšeného volského oka (identické vikýře jsou i na severní střešní rovině), a ve východní části výrazným sdruženým vikýřem o šesti shodných modulech. V přízemí se v ose délky budovy nachází centrální chodba zaklenutá plackovými klenbami do meziklenebních pasů. Západně od chodby stoupá schodiště do patra. Při jižním průčelí se pak táhne další úzká chodba sklenutá plackami do meziklenebních pasů. Místnosti v přízemí jsou klenuté klášterními a neckovými klenbami s pětibokými výsečemi. Schodiště do patra je dvouramenné. Ramena jsou překlenuta elipticky valenými klenbami, mezipodesta dvěmi plackami s meziklenebním pasem. Dispozici patra tvoří podélný trojtrakt, přičemž jižní úzký trakt zabírá chodba sklenutá plackovými klenbami do meziklenebních pasů. Plackami je zaklenuta ještě krátká příčná chodba ve východní části dispozice patra. Ostatní místnosti jsou plochostropé, vyjma bývalých kuchyní v druhém traktu, které jsou klenuté. Severně od objektu kasáren se rozkládá zahrada, jejíž plocha je z převážné části zatravněná a osázená jehličnatými a listnatými stromy (mj. břízami) a okrasnými keři. Od severu k jihu, směrem k hlavnímu vstupu do kasáren, se zahradou táhne chodník vydlážděný žulovými kostkami. Zahradu ohraničuje plot tvořený podezdívkou s korunou krytou „sedlově“ pálenými cihlami, se zděnými hranolovými sedlově ukončenými pilíři, mezi nimiž jsou umístěna plotová pole z dřevěných latěk. Podezdívka i pilíře jsou hladce omítnuty. Na východní straně je plot otevřen vjezdovou bránou, na severu pak bránou pro pěší. Uprostřed severní brány je osazen masivní novodobý pískovcový sloupek. Jižně při východním průčelí kasáren se nachází krátký úsek ohradní zdi, oddělující úzkou plochu jižně od objektu kasáren, od hlavního nádvoří. Jedná se o z pálených cihel vyzděnou, hladce omítnutou zeď s korunou krytou cihlami a ve své délce zesílenou pilíři. Na severu je zeď vymezena hranolovým pilířem, ukončeným ve vrcholu stupňovitým jehlancem. Volný prostor mezi pilířem a objektem kasáren funguje jako vjezd (brána).