hrob Maxe Dvořáka

Hrob Maxe Dvořáka se nachází v hrobové řadě přiléhající ke hřbitovní zdi. Hrobové místo vymezuje nízká mramorová obruba, na níž spočívá náhrobní deska z bílého mramoru. V čele hrobu byl druhotně osazen kovaný a tepaný rokokový kovový kříž, ukotvený na čtyřbokém mramorovém profilovaném soklu, tvaru komolého jehlanu s konkávně projmutými stěnami. Samotný kříž je tvořen plochým latinským křížem s trojlistým ukončením břeven doplněným reliéfními rozetami, na němž je rozepjatý drobný korpus prověšený do tvaru písmene Y, provázený nápisovou blánou s iniciálami INRI a čtyřdílnou paprsčitou svatozáří. Kříž je po celém obvodu obklopen bohatou soustavou rokokového ornamentu, základ kompozice tvoří akantové rozviliny s úponky, provázené rokajemi, C-ornamenty, květy atd. Ve vrcholu se nachází trojúhelný symbol Božího oka obklopeného svatozáří, ve spodní části kříže pod korpusem je na břevnu kříže upevněna rokajová kartuš s nápisem: *1874 / † 1921 / PROF. / MAX DVOŘÁK //. Další nápis s údaji o zemřelém se nachází rovněž na nápisové desce z šedého mramoru na přední straně soklu kříže: PROF. MAX DVOŘÁK / ČESKÝ DĚJEPISEC UMĚNÍ / * V ROUDNICI 24. IV. 1874 / † V HRUŠOVANECH N/J 8. II. 1921 //.