kostel Všech svatých

Monumentální stavba na vyvýšenině postavená na v zásadě křížovém půdorysu, s pravoúhlým závěrem kněžiště a čtyřbokou věží v ose průčelí. Kostel není orientovaný, závěr směřuje směrem jihovýchodním. Střecha hlavní lodi sedlová, nad závěrem valbová s výžlabkem v nároží, nad příčnou lodí a východní částí hlavní lodi mansardového tvaru, krytá částečně pálenou taškou bobrovkou, částečně plechem. Konkávně prohnuté průčelí s vysokou podezdívkou je členěno vysokým pilastrovým řádem s římsovými hlavicemi, vysokým kladím s triglyfy a mohutně vyloženou profilovanou korunní římsou, nad střední částí navazující na trojúhelníkový fronton vyplněný Božím okem v paprscích. Nad korunní římsou dvoustupňová atika zdobená na krajích kamennými vázami. Nad atikou věž s římsou oddělenou zvonicovým patrem, dolní část členěná lizénovými rámy, horní zvonicové patro s pilastry v nárožích, s okny zaklenutými stlačeným obloukem na všech čtyřech stranách a hlavní výrazně profilovanou římsou ve střední části nad hodinovým ciferníkem půlkruhově zvednutou. Střecha věže je helmice mansardově předělená, krytá plechem. Vstup do kostela přístupný třemi stupni je pravoúhlý s kamenným profilovaným ostěním s klenákem ve vrcholu. Nad vstupem je vysoké okno se segmentovým záklenkem. Boční fasády jsou členěny vysokým soklem a pilastry, mají po 1 okenní ose na všech stranách bočních kaplí, na jihozápadní straně předstupuje nižší hmota oratoře obdélného půdorysu s valbovou střechou, s profilovaným kamenným pravoúhlým portálem s klenákem ve středu a dvěma menšími pravoúhlými okny na dvou stranách v patře. Na jihovýchodní straně je připojena nižší sakristie s valbovou střechou a hladkými fasádami, pozůstatek původního gotického kostela. Interiér kostela je zaklenut pruskými klenbami oddělenými pasy, v závěru jsou dvě pole, v bočních kaplích a nad kruchtou při vstupu do kostela je po jednom poli. Pasy jsou neseny pilastry s volutovými hlavicemi a výrazně vyloženou bohatě profilovanou římsou. Kruchta vystupuje konvexně do prostoru lodi, má plné zábradlí a je nesena jediným stlačeným obloukem klenby pasu. Kruchta je přístupná dřevěným schodištěm vpravo za hlavním vstupem do kostela. Na levé, evangelijní straně v nároží mezi hlavní lodí a boční kaplí je kamenná kazatelna, vpravo naproti je kamenná křtitelnice. Na pravé, epištolní straně závěru je vstup do prostoru pod oratoří, která je přístupná dřevěným schodištěm a otevřená stlačeným obloukem do kněžiště. Podlaha kostela je kryta kamennou dlažbou v kombinaci dvou barev kamene, v lodi je dlažba staršího typu z břidlice a pískovce, v kněžišti ze světlého a tmavého mramoru. Sakristie je zaklenutá křížovou žebrovou klenbou s masivními na hranách okosenými žebry a kruhovým klenákem ve vrcholu, žebra jsou opřena o polygonální konzoly. Ve stěnách jsou zazděny renesanční náhrobky. Krov je dřevěný s ležatou stolicí, přístupný dřevěným schodištěm na severní straně kostela blíže průčelí.