komenda řádu Maltézských rytířů

Objekt převorství, konventu a alumnátu maltézských rytířů, na starších základech (dříve dům U černého lva) byl zásadně přestavěný v 1.pol.18.stol. T.Haffeneckerem. Původně zde snad byly starší objekty spjaté s johanitským areálem (hospodářské objekty či špitál - viz relikt dlouhého úseku románs.zdi v sever.hraniční stěně, viditelné od čp.286). Po sekularizaci velkopřevor.majetku v 2.pol.15.st. zde stál objekt, postupně přestavovaný, v 17.st.zvaný dle majitelů Talmberský, po r.1728 zakoupený převory maltézského řádu pro vybudování alumnátu (kněžského semináře, do té doby sídlící v čp.484). Starý Talmberk.dům byl zčásti zbořen a na jeho místě (a na místě dalšího menšího objektu) vznikla v letech 1728-31 nová řádová budova (po smrti T.Haffeneckera stavbu vedl J.Schodl). Řadová dvoupatrová stavba s representativním průčelím o 7 oken. osách, vpravo pravoúhle zalomená (navazuje na hmotu věže kostela). Vlastní průčelí je koncipováno zcela symetricky, se středním trojosým risalitem, který končí trojúhelným štítem, v jeho tympanonu je znak maltézského řádu. Přízemí, ukončené velmi bohatě profilovanou kordonovou římsou, prolamuje v ose portál, který po stranách doprovázejí okna. Edikulový portál má boční ostění kamenné, horní část je provedena ve štuku. Dvorní fasády jsou podstatně jedodušší, členěné kordonovými římsami, v patře s členícími lisenovými rámci. Již. křídlo prolamují okna se segmentovým ukončením a se stuhovými šambránami. Sev. křídlo se liší, otvory v přízemí jsou nepravidelné, objevují se zde okna mezipatra. Vých. průčelí bylo na poč. 20. stol. upraveno v krajních osách novými polokruhově ukončenými okny. Již. fasáda, obrácená do dvora kostela, je úplně hladká. Zajímavější je protilehlá severní fasáda, která se obrací do dvora domu čp. 286/III. Sklepy jsou barokní z doby výstavby, odpovídají tak dispozici přízemí. Přízemí rozděluje průjezd, zaklenutý pruskými plackami. Klenby jsou svedeny na přízední pilíře, jejichž římsové hlavice vznikly oblomením s oddělující římsy. Letní refektář vpravo od průjezdu je nepochybně nejzajímavějším prostorem přízemí. Zaklenut je valeně se segmentově ukončenými výsečemi, z pův. malířské výzdoby je dnes odhalena pouze freska na záp. stěně, v dolní části silně porušená, představující krajinu s architekturou a přístavištěm (patrně La Valetta), v popředí skupina maltézských rytířů. V kartuši uprostřed nahoře se zachoval nápis: ERGA AMICOS / ET CONTRA / INIMICOS FAECIT. Při vstupu i v refektáři se zachovaly typově vrcholně barokní výplňové dveře s pův. kováním.