kapitulní dům

Ze středověké zástavby se zachovaly pouze gotické valeně klenuté sklepy v hloubkovém uspořádání v pravé části dnešní parcely. Někdejší středověká parcela přiléhala vzadu k hradební zdi a je do ulice zastavěna dvoupatrovým řadovým domem s patrovými dvorními křídly. Pětiosá uliční fasáda je shodně řešena s domem cp. 62. Dva portály jsou umístěné na krajních osách rizalitu; oba zdobí dvojice váz. Pravý portál je slepý. V suprafenestře středního okna je v 1. p. štuková kartuš. Průčelí mají shodnou barokní úpravu: jsou členěná plochými kordony, okna i portálky rámují stuhové šambrány s uchy. V mansardové střeše sedí segmentově ukončený vikýř. Hl. budova a zadní křídlo jsou dvoutraktové, vých. křídlo je jednotraktové. Na gotické sklepy navazuje renesanční sklep, náležející velké přestavbě kol. r. 1596. V levé části přízemí probíhá průjezd se třemi vpadlými poli ve valené klenbě. Vzadu je přístupné trojramenné schodiště, valene zaklenuté, s křížovými klenbami na podestách. V uličním traktu je místnost zaklenutá valeně s pětibokými výsečemi. V 1. p. je štukové zrcadlo s freskovou výzdobou od J. Hagera. Stropy ve 2. p zdobí štuková zrcadla s římsami. V 1. p.vých. křídla je kaple - 1746-59. Její strop pokrývá perspektivní malba ve tvaru kazet, vytvářející iluzi kopule. Uprostřed je obraz Klanení pastýřů. Stěny jsou zdobené ornamenty. Nade dveřmi je znak s kanovnickým kloboukem a čtyřmi lvy ve štítu. Na sev. stěně je namalován ilusivní oltář. Vše od J. Hagera. V sev. místnosti, přístupné ze zadního schodište, se zachovala raně renesanční síťová klenba s hřebínky.