zámek

Volně stojící zámecká budova dispozičního schématu tvořeného dvěma jihozápadně orientovanými křídly ve tvaru písmene „L“ s hranolovými a válcovými věžemi v nárožích. Z vnější strany ke styku obou křídel přiléhá jedno diagonální křídlo. Průčelí, svírající pravý úhel, vytváří vnitřní nádvoří, které je na protilehlé straně uzavřeno dvěma křídly hospodářských budov. Západní křídlo je dvoutraktové a k jeho západní straně přiléhá mohutná vnější schodišťová věž. Vnitřní průčelí je v přízemí členěno segmentovými arkádami, spočívajícími na 16 polygonálních představených sloupech s vysokými, na hranách okosenými patkami s plochými krycími deskami a masivními, vysokými hlavicemi s jednoduchou profilací. Na hlavicích spočívají třikrát odstupňované pískovcové krakorce s okosenými hranami. Krakorce nesou ploché, na hraně osekané segmenty přízemní arkády. Přízemí prolomeno třemi okenními a osmi vstupními otvory. První patro je tvořeno arkádovou lodžií. Na 17 štíhlých toskánských sloupcích s výrazně kuželovitě rozšiřujícími se dříky spočívá 16 půlkruhově zaklenutých arkád lemovaných archivoltami. Oblouky arkád jsou příčně staženy železnými kleštinami. Kruhové patky sloupků jsou profilované, opatřené nárožními drápky a spočívají na průběžném parapetu. Mezi zděnými pilířky parapetu, které jsou zdobeny půlkruhovými mělkými vpadlinami v omítce, jsou výplně z kovaných mříží. Arkádová lodžie je plochostropá opatřena podhledem z dřevěných desek. Průčelí je do arkádové lodžie prolomeno deseti okny a dvěma pravoúhlými vstupy. Okna osazena v líci zdiva a lemována profilovanými pískovcovými šambránami s pravoúhlými zalomeními profilace. Nad okny profilované pískovcové úseky říms doplňují podokenní parapetní římsy. Arkádová lodžie je zastřešena pultovou stříškou. Druhé patro průčelí je prolomeno devíti pravoúhlými dvoukřídlými okny osazenými v líci zdiva. Okna lemována pískovcovou šambránou akcentovanou nadokenní profilovanou římsou. Na severní straně je průčelí ukončenou věžovitou stavbičkou s lomenými okenními otvory, ukončená atikou novogotického tvaru. Západní křídlo je kryto sedlovou střechou, která je východní straně ukončena volutovým štítem s dostavbou ve stylu rujnového zdiva. Na protější straně je střecha ukončena valbou. Jižní křídlo je jednotraktové, ukončené mohutnou jižní vstupní věží. Vnitřní průčelí je v přízemí členěno šesti půlkruhově zaklenutými arkádami, z nichž tři jsou slepé. Levé krajní části průčelí předstupuje mohutná jižní věž. Ve třech zazděných arkádách jsou prolomena tři pravoúhlá okna, dvě akcentovaná profilovanou pískovcovou šambránou a nadokenní římsou. Půlkruhové oblouky slepých arkád jsou dochovány a dosedají na římsu hlavic zazděných pilířů, obnažených částečně v ploše průčelí. Půlkruhově zaklenuté oblouky otevřené arkády spočívají na dvou mohutných cihlových pilířích s okosenými hranami, širokými nízkými patkami a profilovanými římsovými hlavicemi. Prostor arkády zaklenut půlkruhově valenou cihlovou klenbou se styčnými lunetami s vytaženými hřebínky. Arkáda prolomena dvěma pravoúhlými okenními otvory a jedním pravoúhlým vstupem. Levá strana průčelí se vstupním schodištěm je zazděna, na fasádě se projevuje zábradlí schodiště se zbytky říms. Přízemí prolomeno jedním pravoúhlým vchodem půlkruhově zaklenutým. První patro průčelí je tvořeno arkádovou lodžií nesenou deseti štíhlými toskánskými sloupy, na nichž spočívá devět půlkruhově zaklenutých arkád s profilovanými archivoltami. Oblouky arkád jsou podélně i příčně staženy železnými kleštinami. Kruhové patky sloupů spočívají na plintu, osazeném na zděném parapetu. Římsové hlavice jsou odděleny výraznými prstenci. Mezi pilířky parapetu, které jsou zdobeny mělkými vpadlinami, jsou výplně z kovaných mříží. Arkádová lodžie je plochostropá pojednaná podhledem z dřevěných desek. Průčelí arkádové lodžie prolomeno čtyřmi pravoúhlými okenními osami a třemi pravoúhlými vstupy. Nad schodišťovým ramenem jsou dvě pravoúhlá okna, osazená v líci zdiva. Arkády jsou naznačeny jednoduše profilovanými archivoltami. Druhé patro průčelí je prolomeno sedmi pravoúhlými dvoukřídlými okny, lemovanými profilovanou pískovcovou šambránou s nadokenní profilovanou římsou. Patro je ukončeno mohutnou profilovanou korunní římsou. Východní průčelí jižního traktu prolomeno dvěma pravoúhlými okenními osami s pískovcovými profilovanými rovnými nadokenními římsami. Střecha sedlová, nad východní stranou zvalbená, krytá pálenou střešní krytinou. Nároží představena jihovýchodní věž. Přízemí věže prolomeno širokým půlkruhově zaklenutým vstupem v hlubokém ostění, zaklenutém vysokým lomeným obloukem. Přízemí je ukončeno kordonovou římsou. Na boční straně věže lomeně zaklenutá nika. První a druhé patro propojeno lomeně zakončenou nikou, v níž je v prvním patře osazen kamenný sloup z původní arkády, na nějž jsou sklenuty dva lomené oblouky. Druhé patro prolomeno pravoúhlým vstupem zaklenutým nadpražím ve tvaru oslího hřbetu, kterým se vstupovalo na subtilní balkon nesený krakorcem, dnes bez zábradlí. Průčelí završeno lichoběžníkovým štítem prolomeným dvěma slepými okénky typu volského oka. Štít je krytý bobrovkou. Kubus věže nad 2. patrem přechází do subtilnějšího tvaru polygonu, proraženého z každé strany okny, a to dvojicemi sdružených oken s lomenými záklenky. Jednoduché okno s lomeným záklenkem a úzké obdélné okno. V horní části vrcholí věž v mohutném válci, členěném úzkými střílnovými okénky, který je obklopen čtyřhrannými, polygonálními a válcovými nárožními věžičkami s proraženými klíčovými střílnovými okénky. Válcové věžičky jsou neseny krakorci a vrcholí nízkými kuželovými stříškami s kovovými kuklami s bodci ve vrcholu. Vnější západní průčelí západního křídla v levé části mírně ustupující a zakončené nárožní věží s cimbuřím. Nároží podepřeno opěrným pilířem. V centrální části průčelí předsazena hranolová věž, ve které je lomeně zaklenutý slepý vstup. Přízemí prolomeno jedním segmentově završeným vstupem a jedním pravoúhlým oknem. První patro člení šest pravoúhlých okenních os, z nichž dvě jsou zdobena pískovcovou šambránou a nadokenní profilovanou římsou. Ve druhém patře opět šest pravoúhlých okenních os. Ve věži nad sebou tři pravoúhlé okenní osy. Věž završena dvoupatrovou atikou ve stylu rujnového zdiva, prolomena prázdnými pravoúhlými okenními osami. Hladká fasáda ukončena výrazně profilovanou korunní římsou. Vnější jižní fasáda jižního křídla hladká, členěna v přízemí devíti okenními osami, okna pravoúhlá vsazená v líci zdiva. První a druhé patro prolomeno deseti shodnými pravoúhlými okny téměř symetricky nad sebou, akcentovanými úseky profilovaných rovných nadokenních říms. Hladká fasáda završena profilovanou korunní římsou. V levém nároží hranolová věž s rozšířenou základnou, završená novogotickým cimbuřím. Ve věži prolomena dvě úzká půlkruhově završená sdružená okénka. V nároží obou křídel hranolová věž zdobená pásovou bosáží a lizénami. Okenní otvory různých tvarů. Úzké pravoúhlé okno s kruhovým oknem je prolomeno v části věže vymezené dvěma kordonovými římsami. Ve vrcholovém patře věže prolomeno sdružené lomené okno zasazené do lomeně završené archivolty. Věž završena ruinovým zdivem. Před věží je předsazen diagonální trakt, který vytváří uzavřený dvůr nepravidelného půdorysu. Diagonální křídlo je zalomeno a členěno pilastry na pole, v nichž jsou prolomeny pravoúhlé slepé okenní osy lemované hladkou šambránou. V přízemí okna a vstupy v líci zdiva. Diagonální křídlo završeno rujnovým zdivem.