Černínský palác

Palác nechal podle projektu F. Carattiho postavit Humprecht Jan Černín z Chudenic. Dostavba a výzdoba byla dokončena až za zakladatelova vnuka. Palác na obdélném půdorysu má čtyři křídla a příčné střední křídlo okolo dvou dvorů. Hlavní křídlo a křídlo severní - zahradní je třípatrové, ostatní pouze jednopatrová. Východní hlavní průčelí má vysoký sokl pokrytý diamantovou bosáží. Patra jsou členěna třiceti průběžnými polosloupy na pilířích. Kompozitní hlavice sloupů s maskami nesou úseky architrávu a vlysu, nad nímž probíhá vyložená hlavní římsa. V poli mezi sloupy jsou okna s parapetní výplní a střídavě s trojúhelným a segmentovým frontonem. Právě na opakování stejných prvků je založeno mocné působení. Ve středu křídla je hlavní vjezd vystupující ze hmoty paláce, spolu s bočními vjezdy je spojen balkónovou terasou na zvlněném půdorysu, nesenou mohutnými konzolami. Zahradní fasáda má uzavřenou disposici: postranní trojosé rizality svírají střední část, prolomenou dvěma lodžiemi otevřenými serlianami. Mezi nimi je vstup na schodiště a výklenek se sochou Herkula zápasícího s hydrou. Přízemí má diamantovou bosáž, v patrech jsou rizality členěny pilastry, střední část je členěná slepými arkádami vysokého řádu. Nádvorní fasády naprosto postrádají monumentalní pojetí, naopak působí zdrobnělým hravým dojmem. Fasády jednotlivých částí jsou odlišné, užívající dekorativní prvky, pouze přízemí je všude tvořeno slepými arkádami. Uprostřed hlavního křídla se vchází do trojlodního sloupového vestibulu, na nějž navazuje příčné křídlo se schodištěm, završeným polygonálním tamburem s freskou V. V. Reinera Gigantomachie. Na ně navazuje hlavní sál prostupující oběma patry hlavního křídla. V jeho přízemí je arkádová klenutá štukaturami zdobená chodba na koncích se schodišti do pater. Do druhého patra byly přeneseny dva malované trámové stropy, v tomto patře je také byt Jana Masaryka. Na zadní křídlo navazuje funkcionalistická stavba P. Janáka se zajímavým sloupovým schodištěm.