sousoší sv. Luitgardy

V předsíni kostela sv. Michala se nachází sousoší sv. Luitgardy, které bylo původně umístěné před kostelem. Sousoší se skládá ze tří celků: centrálním motivem je mystické setkání sv. Luitgardy s Kristem, po levé straně doprovázeno alegorickou postavou Naděje a po pravé straně alegorickou postavou Víry. Střední sokl se segmentově vypjatou podnoží zakončenou jednoduchou římsou, nese oblačnou základnu, na níž se tyčí kříž s Kristem. Tělo Krista je esovitě prohnuté, bederní rouška svázána u levého boku. Hlavu má skloněnou k pravému rameni. Levá ruka je přibita na kříži, pravá spuštěna podél těla směrem ke sv. Luitgardě. Světice stojící po pravé straně kříže, je oděná ve splývavém šatě s plachetkou na hlavě, pravé koleno je výrazně pokrčeno. Pravou rukou objímá Kristova kolena, hlavou má zakloněnou dozadu, vzhlíží ke Kristově tváři. U paty kříže sedí na oblačné základně postava andílka, držícího u levé tváře okřídlenou andílčí hlavičku. Na pohledově pravé straně centrálního výjevu se nachází socha Víry, kterou znázorňuje ženská postava v kontrapostu s hlavou mírně nakloněnou k levému rameni, držící v pravé ruce kříž a v levé knihu. Je oděná v dlouhých šatech se zdobeným výstřihem. Draperie šatů je zvlněná v množství záhybů, s cípy rozevlátými do prostoru. Pod ní se dochoval sekaný latinský nápis novověkou kapitálou FIDES. Na pohledově levé straně se nachází alegorická postava Naděje, znázorňovaná ženskou postavou v kontrapostu s hlavou zvrácenou dozadu a doprava, hledící k nebi. Je oděna ve splývající šat s bohatě zřaseným pláštěm, obtáčejícím levý bok, záda a pravou paži. Tělem probíhá silný esovitý pohyb. Pravá ruka je ohnuta v lokti na hřbetě předloktí sedí pták. (Dnes chybí horní polovina kříže, Kristova levá paže, horní polovina těla andílka, levá paže alegorie Naděje)