jádro hradu

Dispozice velkého hradu byla dvojdílná. Od stoupajícího a rozšiřujícího se pokračování výběžku je předhradí odděleno dvěma příkopy. Vnější je sice úctyhodný, neboť jeho šířka kolísá mezi 16 a 24 m a vinou zarovnání dna políčkem je 4 m hluboký, ovšem druhý jej ve všem překonává. Za mezilehlým valem se rozepíná na 30 m šířky a oproti valu se propadá do hloubky až 11 m. Objem přemístěné zeminy jen z tohoto příkopu představuje kolem 12 tis. m3. Mezilehlý val je na jihozápadě srovnán a na severovýchodě ho nad Hanou ukončuje blíže nejasná pevnůstka. Přibližně obdélné předhradí s useknutým jihozápadním rohem je 65 m dlouhé a 72 m široké a podél severního a zčásti západního boku ho lemuje 6 m široké nasypané těleso, místy s fragmenty základů zdí. Mírný oblouk dalšího příčného příkopu o šířce 20 a hloubce 4,5 m se rozepíná mezi předhradím a jádrem hradu. To má půdorys zužujícího se čtyřúhelníku (50x21-51 m) s náznakem parkánu na přístupové západní straně. Po obvodu jsou patrné útržky zdiva, místy lícovaného. Povrch, je bohužel, narušen úpravou pro hlediště a estrádu letního divadla. Proto představa o budově paláce v jihovýchodní snížené části a zástavbě drobnějšího měřítka při severním obvodu, zůstává bez průzkumu jen hypotézou. Chybí také jakýkoliv náznak existence velké věže a zdá se, že se jednalo o bezvěžový rozvrh ať již plášťové nebo dvorové dispozice.