archeologické naleziště

Lokalita "Sutny" se nachází na JV sprašovém svahu skloněném k říčce Únanovce v klínu Tvořihrázského lesa v nadmořské výšce 265-290 m. Plocha naleziště je dnes využívána jako orná půda. Naleziště má polykulturní osídlení. Byl tu zjištěn především sled hlavních neolitických kultur. Osídlení s lineární keramikou (LnK) je soustředěno hlavně v severní části polohy, osídlení s vypíchanou keramikou (VK) a s dominantní sídlištní fází starší malované keramiky (MMK Ia) v západní části, kde se nacházel kruhový opevněný areál. Centrální kruhový areál nositelů kultury s moravskou malovanou keramikou byl tvořený příkopem, dvojitou vnitřní a jednoduchou vnější palisádou, naproti čtyřem vstupům do příkopem vymezeného okrsku ji přerušovaly menší branky umístěné ve vnější palisádě. Pozoruhodné byly nálezy malované keramiky s dobře zachovanou malbou vytvářející čitelné prvky a motivy malované ornamentace a velké množství hliněné lidské i zvířecí plastiky. Početná je i kolekce štípané a broušené industrie a též kostěné a parohové nástroje. Zvláštností jsou antropomorfní a zoomorfní nádoby. Kromě bohatého osídlení z období kultury s moravskou malovanou keramikou je zastoupen starší neolit, kdy se objevuje osídlení lidem kultury s lineární keramikou. Mezi významné nálezy patří půdorys domu s možným výkladem přítomnosti apsidy, dále pak depot tří téměř úplných nádob a v neposlední řadě bylo prozkoumáno menší pohřebiště. Střední neolit zastupují na lokalitě nálezy kultury s vypíchanou keramikou. K nejdůležitějším nálezům patří jednak sídlištní objekty, jednak ojedinělé hroby na sídlišti, z nichž jeden můžeme řadit mezi hromadné hroby. Na lokalitě je zastoupena i pozdní namalované fáze MMK, eneolitické osídlení, osada únětického lidu ze starší doby bronzové a intenzivní osídlení pozdní horákovské kultury doby halštatské. Sídliště únětické a horákovské kultury je posunuto níže po svahu východním směrem. Chráněná plocha lokality je 252327 m2. Archeologický výzkum na "Sutnách" začal zjišťovacím výzkumem dnešního Ústavu archeologie a muzeologie FF MU v Brně v roce 1964 pod vedením Vladimíra Podborského. Od roku 1967 až do současnosti zde probíhá v letní sezóně terénní systematický výzkum, který je zaměřen na problematiku neolitického osídlení jižní Moravy v evropských souvislostech, především sleduje sídlištní zástavbu nositelů kultur s lineární keramikou, vypíchanou keramikou a moravskou malovanou keramikou. Doložené osídlení na lokalitě: sídliště-rovinné-otevřené - kultura s lineární keramikou, II-III. stupeň sídliště-rovinné-otevřené - kultura s vypíchanou keramikou, II-III. stupeň pohřebiště-kostrové - kultura s vypíchanou keramikou, II-III. stupeň sídliště-rovinné-opevněné - kultura s moravskou malovanou keramikou, I. stupeň, fáze Ia-II. stupeň, fáze IIa pohřebiště-kostrové - kultura s moravskou malovanou keramikou, I. stupeň, fáze Ia-II. stupeň, fáze IIa sídliště-rovinné-otevřené - kultura s kanelovanou keramikou sídliště-rovinné-otevřené - kultura se zvoncovitými poháry sídliště-rovinné-otevřené - únětická kultura, III. stupeň /BA2/ sídliště-rovinné-otevřené - kultura středodunajských popelnicových polí-velatická fáze /BD-HA2/ sídliště-rovinné-otevřené - horákovská kultura, II-III. stupeň /HC2-LB/