lisovna

Vlevo od vstupní brány byla situována další výrazná stavba lisovny, obdélníkového půdorysu se sedlovou střechou s polovalbami. Leží téměř rovnoběžně s obytným domem, částečně zapuštěna do svahu, předním štítem je orientovaná do dvora, delší strana kopíruje parcelu. Do středu dvorní štítové stěny byl umístěn vstup do sklepa. Z delší boční strany se vstupuje dveřmi do obytné části a otvorem s vraty do lisovny. Lisovna je opatřena trámovým stropem a cihelnou a dusanou podlahou (dusaná hlína). Dosud je zde uložen kládový lis. V zadní štítové zdi jsou v dolní části na každé straně umístěny dva okenní otvory a ve štítu otvor s dvířky pro vlez na půdu a jedno obdélníkové a jedno kulaté větrací okno. Obytná část má malou předsíň, která se rozšiřuje ve větší spíž. Z předsíně se po několika schodech na levé straně vstupuje do obytné kuchyně propojené dveřmi s úzkým pokojem, z něhož se vchází do ložnice. Ke každé místnosti patří jedno okno ve štítu. Největší kuchyně má také okno na boční straně domu. Tuto část obývali kdysi nájemníci (lidé, kteří sloužili přímo v domě) a později si v ní starosta Berger zřídil dílnu. Do rozsáhlého sklepa se vstupuje kamenným schodištěm v šíji. Od schodiště vpravo i vlevo najdeme místnosti s valenými klenbami. Nejvyšší místnost na levé straně byla v první polovině 20. století, když zde manželé Bergerovi provozovali sběrnu mléka, uzpůsobena jako chladírna mléka (led se do ní házel otvorem shora). V místnostech vpravo od schodiště přechovávali brambory, řepu a zeleninu. Soustavu chodeb vlastního vinného sklepa završují valené klenby přecházející ve styku chodeb v českou placku. Všechny klenby jsou vyzděny pálenou cihlou na hlínu i maltu, po patu klenby jsou zdi kamenné nebo z pálených cihel. Jako reprezentativní prostor a místo určené k posezení byla po přestavbě v třicátých letech 20. století zvolena první příčná chodba, do jejíhož čela umístili trezor pro archivní vína. Trezor má uzamykatelné kovové dveře. Na horní stranu nechal tehdejší majitel napsat písmena FMB (Franz Maria Berger) a rok 1935. Plochu druhých dveří člení přihrádky pro postavení různých typů lahví. Některé z pálených cihel, jimiž vyzdili vnitřek schránky, jsou označeny kolkem MGS s letopočtem 1716. Nad schránkou zůstaly pod klenbou fragmenty nápisu, dnes zcela nečitelného. Zdivo po stranách po patu klenby bylo omítnuto a bíle nalíčeno vápennou líčkou. Majitel Berger nechal v omítce zhotovit na každé straně řadu erbovních polí, ty však nebyly nikdy dokončeny. Protilehlou stranu chodby zdobí erb s monogramem FMB (Franz Maria Berger) a rokem 1922. Ze sklepa vedou větrací průduchy zakončené nad zemí kamennými hlavami. Kolmo k dvorní štítové stěně (zadní delší strana se přimyká k zídce směřující do ulice) byl přistavěn přízemní objekt obdélníkového půdorysu s pultovou střechou a přední prosklenou stěnou (skleněné tabule vsazené do pravoúhle členěného dřevěného rámu). Stavbu tvoří dvě místnosti. V první z nich nalezneme studnu s pumpou.