kaple sv. Václava

Areál kaple sv. Václava stojí východně od Encovan, severně od silnice spojující Encovany s Hrušovany. Přístupný je polní cestou z ohybu této silnice, který se nachází blíže Hrušovan. Je tvořen kaplí sv. Václava a ohradní zdí, která ohraničuje bývalý hřbitov. Kaple sv. Václava je jednolodní, původně hladce omítnutá, orientovaná stavba postavená ze smíšeného zdiva na obdélném půdorysu s pravoúhle ustupujícím presbytářem zakončeným nejspíše třemi stranami pravidelného osmiúhelníka bez opěráků a s předstupující hranolovou věží v ose západního průčelí. Na jižní straně, na rozhraní lodi a presbytáře je ke kostelu přistavěna sakristie. Kaple měla valbovou střechu, krytou pálenými bobrovkami. Věž má sedlovou střechu o poměrně malém sklonu, krytou dvojitou krytinou z pálených bobrovek na řídké laťování, zakončenou latinským asi kovaným křížem. Hlavní západní vstupní průčelí má v ose předstupující hranolovou věž. Ta má v západním průčelí pravoúhlý pískovcový profilovaný portál hlavního vchodu s nadedveřní profilovanou štukovou římsou. Nad tím poměrně malé termální okno s balkánovou pásovou římsou, která obíhá kolem celé kaple. Kolem celé kaple obíhá též profilovaná římsa korunní, která dělí věž zhruba v polovině výšky. Nad ní má věž na třech stranách (krom strany východní) po obdélném plným obloukem zaklenutém okně. Tyto okna mají balkánovou pásovou římsou, která obíhá kolem celé věže, a patky jejich oblouků tvoří další profilovaná římsa, též obíhající kolem celé věže. Věž je zakončena profilovanou korunní římsou, nad níž je na východní a západní straně trojúhelný tympanon. Jižní a severní průčelí lodi mají po třech termálních oknech nad již zmíněnou balkánovou římsou. Stejně jsou umístěna termální okna na jižní a severní straně presbytáře, k němuž je na jižní straně na obdélném půdorysu dodatečně přistavěna sakristie, dnes bez střechy a bez stropu, s oknem ve východní a s dveřmi v západní stěně. Interiér lodi je zaklenut třemi poli českých kleneb do pasů nesených svazkovými pilastry s římsovými hlavicemi, které přecházejí i na vítězný oblouk na jehož severní straně jsou stopy po dřevěné konstrukci nesoucí někdejší kazatelnu. Presbytář ve tvaru apsidy je zaklenut konchou se třemi téměř styčnými trojúhelnými výsečemi. Na jižní straně má jednoduchý pískovcový portálek dveří do sakristie. Loď měla na západě zděnou kruchtu podklenutou dle stop asi českými plackami a nesenou dvěmi pilíři. Přístupná byla točitým schodištěm v severozápadním nároží lodi. Podvěží zaklenuto českou plackou.