dům

Dům leží na jihozápadní straně Smetanovy ulice v jihozápadní části památkové zóny. Jde o patrový dům na obdélném půdorysu. Původně pravděpodobně řadový dům. Hlavní severovýchodní průčelí je v přízemí pětiosé, v prvním patře jsou dvě krajní osy zvýrazněny v segmentově vypouklých arkýřích, které přechází do věžové podoby ve zkosené části střechy s valbovým zakončením. Arkýře jsou tříosé, mezi nimi jsou v obou patrech dvě okenní osy. Čtyřosé schéma je zachováno i na rozvržení vikýřů, které jsou umístěny na zkosené části střechy mezi věžemi arkýře. Parter dnes bez využití, ve střední části je hlavní vstup do domu. Dveře jsou původní rámové dvoukřídlé s výplněmi a půlkulatě zakončeným nadsvětlíkem. Okna přízemí jsou obdélná s poutcem a půlkulatým zakončením, zasazená do špalety. Okna jsou lemována hladkou šambránou s jednoduchými parapety. V prvním a druhém patře je fasáda členěna dvojicí segmentových arkýřů, mezi nimi je vždy dvojice oken. Okna jsou obdélná s poutcem dvojitá trojkřídlá třítabulková zasazená do špalety. Parapety zdobeny štukovým zrcadlem, dvojice prvního patra má společnou nadokenní římsu. Okna druhého patra jsou totožná, lemována jsou hladkou šambránou. Nad nimi je v pásu geometrický dekorativní ornament. Fasáda je zakončena konzolovou korunní římsou. Oba arkýře jsou bohatě dekorovány geometrickými ornamenty, okna jsou v obou patrech totožná obdélná dvojitá dvoukřídlá dvoutabulková; vertikálně jsou okna obou pater propojena lizénovými rámci a parapetními čtvercovými dekory. Na úrovni výšky fasády jsou arkýře zdobeny zubořezem; následující věžovité zakončení je dekorováno a osazeno jedním trojdílným třítabulkovým oknem se vzdutými příčníky se segmentovým zakončením jehož tvar opisuje i zakončení zděné části arkýře. Ve střeše je zdvojený obdélný vikýř mezi nimi má dvě malá jednotabulková okénka. Boční jihovýchodní fasáda je hladce omítnuta, vystupuje z ní pouze pás komínu a v zadní části prvního a druhého patra arkýř s jednou okenní osou. Nad ním je v jeho ose zasazeno ještě jedno obdélné okno členěné do T. Boční severozápadní průčelí je členěno v přízemí dvěma okenními osami, v patře jednou asymetricky umístěnou okenní osou. Zadní jihozápadní dvorní průčelí: v podstatě trojosé, ve střední části je obdélný schodišťový přístavek členěný jednou okenní osou, fasáda po obou okenních osách. V 1. NP s dvojicí sdružených oken, v 2. NP je okno a dveře na balkónek, ve 3. NP je na východní straně okno s dveřmi na balkónek, na druhé straně pouze okno. Ve zkosené části střechy jsou dva obdélné vikýře se sdruženými obdélnými okny. Střecha je v přední a zadní části zkosená, jinak sedlová, pokryta živičnou krytinou, tzv. tegolou. Interiér: stylově odpovídá exteriéru. Dochovala se tu řada původních detailů jako okna, vstupní dveře do bytů, podestové dveře, spižní dřevěné skříně. (stav v 80. letech 20. století)