nájemní dům

Jižní průčelí domu (v Pekařské ulici) je pětiosé. Fasáda přízemí je hladká, novodobě upravená a s naznačeným soklem. V 1., 3. a 5. ose je prolomena třemi pravoúhlými vstupy do domu. Dveře v 1. ose jsou dobové, tj. širší, dřevěné, dvoudílné. Dveře v 3. a 5. ose jsou novodobé, tj. užší, dřevěné, jednodílné s prosklenou výplní a světlíkem. Ve 2. a 4. ose je fasáda prolomena dvěma pravoúhlými okny (výkladky), přičemž druhé okno je v současnosti dvakrát širší než první. Okna jsou dřevěná, jednodílná se světlíky. Fasáda prvního patra je tvořena hladkou omítkou, v nárožích domu olemovanou lizénami. Od přízemí je oddělena kordonovou římsou vyplněnou zubořezem a prolomena pěti pravoúhlými okny. Okna jsou dřevěná, dvoudílná se světlíky a osazená ve špaletách na podokenních římsách. Zešikmené šambrány jsou hladké a olemované lištami. V parapetních výplních a v suprafenestrách (v 3. ose olemovaných květy) se nacházejí štuková pole s vegetabilními rozvilinami, nad nimi pak nadokenní římsy. Fasáda druhého patra je opět hladká, v nárožích olemovaná lizénami. Od prvního patra je oddělena dvojí průběžnou římsou vyplněnou pásem štukového vegetabilního dekoru a prolomena pěti pravoúhlými okny. Okna jsou dřevěná, dvoudílná se světlíky a osazená ve špaletách. Zešikmené šambrány jsou hladké a olemované lištami, nad kterými probíhá nadokenní římsa. Sedlová střecha pokrytá pálenými taškami je od druhého patra oddělena korunní římsou podepřenou konzolami. Mezi nimi se nacházejí štukové vegetabilní dekorace (květy ve tvaru X). Za dveřmi v 1. ose přízemí jižního průčelí domu se nachází severojižní chodba na dvůr, která je zaklenuta valenou stlačenou klenbou s obdobně tvarovaným překladem uprostřed. Na konci chodby se zřejmě nacházel východní vstup do obchodního přízemí. Severní průčelí domu (ve dvoře) je tříosé, fasáda je hladká. Přízemí vyplňuje zleva pravoúhlá nika, uprostřed zrušený vchod do obchodního přízemí a zprava vstup do chodby. První patro je od přízemí odděleno předstupující pavlačí s dřevěným lištovým podhledem, jednoduchým kovovým zábradlím (s pruty se středovými prstenci) a kovovými pokroucenými nosníky. Zleva je prolomeno oknem, uprostřed dveřmi do bytu, zprava oknem. Okna jsou dřevěná, dvojdílná se světlíky a příčkami. Dveře jsou dřevěné, jednodílné se světlíky a příčkami. Druhé patro je obdobné. V pravém nároží průčelí se nachází předstupující jednoosý hranolový přístavek s toaletami, přístupný z přízemí (skrze novodobé dveře) i z patrových pavlačí (dveřmi od východu). Jednodílná okna přístavku směřují k severu. Předstupující část sedlové střechy vytváří pavlačový strop, tvořený dřevěným lištovým podhledem. Dvůr je vydlážděný a má obdélný půdorys. V přízemí jedenáctiosé západní zdi se zleva nachází několik dveří do malých komor s dobovými truhlářskými prvky. Nad nimi je postaven jednoosý hranolový přístavek, přístupný z ustupujícího prvního patra pavlače. Dveře na jeho jižní straně mají půlkruhovitý paprsčitý světlík. Zbytek západní zdi dvora ohrazuje vysoká stěna sousedního domu, přičemž přízemí (západní hranici p. č. 986) vyplňuje sedm slepých arkád. Přízemí severní zdi prolamují dvoje dveře. Levé z nich vedou do cihlově zaklenutého sklepa pod zahradou. Ustupující první patro je odděleno pavlačí a zprava prolomeno dalšími dveřmi. Nade zdí se nachází terasovitá zahrada. Západní průčelí kolmého křídla domu (ve dvoře) je dvanáctiosé, přízemí jedenáctiosé. Fasáda obchodního přízemí je hladká a novodobě upravená. 1., 3. a 6. osu prolamují dveře, 11. osu pak segmentově klenutý zamřížovaný vstup ke schodišti do 1. patra. Ostatní osy prolamují okna či okénka. První patro je od přízemí odděleno předstupující pavlačí s dřevěným lištovým podhledem, jednoduchým kovovým zábradlím (s pruty se středovými prstenci) a kovovými pokroucenými nosníky. 1. a 7. osu prolamují dveře do bytů; 2. až 6., 8. až 10. osu okna; 11. a 12. osu pak segmentově klenuté vstupy ke schodišti do 2. patra. Okna jsou dřevěná, dvojdílná se světlíky a příčkami. Šambrány jsou hladké a olemované lištami. Dveře jsou dřevěné, jednodílné se světlíky a příčkami. Druhé patro je obdobné, pouze v 1. ose má zazděné okno a ve 12. ose kovové dveře na půdu. Předstupující část valbové střechy vytváří pavlačový strop, tvořený dřevěným lištovým podhledem. Schodiště do pater je zaklenuto valenou segmentovou klenbou s obdobně tvarovanými překlady.