obytná budova

Přízemní podélně orientovaný objekt je kryt sedlovou střechou s polovalbou na severozápadní straně. Objekt je kryt pálenou keramickou taškou (bobrovka). Ze střechy ze západní strany vystupuje vikýř s pultovou střechou, který sloužil k manipulaci se sklizenou úrodou (seno, sláma). Vstup na půdu z této strany byl jednodušší díky výškovému rozdílu okolního terénu. Původní krytinou byl slaměný došek. Stavebním materiálem jsou nepálené cihly (vepřovice). Hlavní průčelí prolamují 4 okenní osy a přibližně ve středu vstupní dveře. Fasáda objektu je hladká v bílé barvě, soklová část s modrou podrovnávkou. Objekt byl částečně podsklepen a jeho dispozice byla tradičně řešena (síň s černou kuchyní, světnice, komora nad sklepem). Severozápadní štít je zděný a prolamuje jej trojice malých větracích otvorů. Jihovýchodní štít má deskové bednění.