radnice

Dvoupatrová budova z režného zdiva, kterou nalezneme v severozápadní frontě náměstí T. G. Masaryka, je postavena na přibližném půdorysu písmene U. Sedlové střechy jednotlivých křídel kryjí měděné šablony. Z jižního nároží vystupuje dominantní vysoká věž s ochozem zakončená dlátkovou střechou s glazovanými taškami bobrovkami. Pod ochozem jsou rozmístěny štítky nesoucí čísla letopočtu: „1 8 9 3“. Tehdy byla započata výstavba nové radnice, které musela ustoupit část domů při ústí dnešní ulice Míru. Jednotlivá průčelí pokrývá bohatá kamenická výzdoba uplatněná především v nárožním armování a pískovcových ostěních okenních a dveřních otvorů. Jihovýchodní průčelí s hlavním vstupem krytým trojdílnou arkádou podloubí se obrací do náměstí. Středovou osu průčelí tvoří mělký rizalit vrcholící trojdílným volutovým štítem s pískovcovými pilony. V dolní části štítu se v mělkém výklenku nachází plastika městského znaku neseného dvěma heroldy. Většinu plochy rizalitu zabírá balkón a velké trojdílné okno zasedacího sálu. Podél okna nalezneme dvě alegorické sochy od vídeňského sochaře Theodora Friedela. Jihozápadní průčelí obrácené do ulice Míru člení řady oken a průběžné patrové římsy. Boční vstup rámuje portál zakončený profilovaným kladím. Průčelí korunuje řada vikýřků a dva menší volutové štíty. Ostatní průčelí obrácená do nádvoří radnice a opatřená hladkou omítkou dělí průběžné římsy a jednoduché bosáže. Na rizalitu předstupujícím před západní dvorní průčelí je osazena trojice erbovních pamětních desek snesených ze staré radnice. Desky z 16. a 17. století nesou erby rodů Gallasů, de Arco, z Ladronu, Redernů a Šliků.