socha sv. Josefa

Sv. Josef je podán v obvyklé barokní ikonografii. Světec stojí v kontrapostu v dynamickém postoji s nakročenou pravou nohou. Je oděn v bohatě zřaseném spodním rouchu a rozevlátém svrchním plášti. Na předloktí pokrčené pravice drží Ježíška, který se oběma rukama dotýká jeho vousů. V levici spuštěné podél těla a pokrčené v lokti nese kovovou zlacenou lilii. Sv. Josef má delší zvlněné vlasy a vousy, hlava je pootočena k pravému rameni a pohled upírá na Ježíška v jeho náručí. Figura stojí na vyšším oblačném plintu, na jehož přední straně se nachází reliéfně provedený alianční znak rodů de Souches a Ugartů. Figura je osazena na čtyřbokém soklu. Profilovaná širší patka, přechází v užší střední hranol, ve spodní části konvexně vydutý, ukončený vyloženou profilovanou římsou. Boční i zadní stěny soklu jsou opatřeny rytými rámy redukovaného kasulového tvaru. Na přední straně soklu rytý rám redukovaného kasulového tvaru, v něm latinský nápis novověkou kapitálou s chronogramem 1743, tvořený hnědě zdůrazněnými literami: SANCTE IOSEPHE / TVA / INTERCESSIONE / EXORANTI / DOMINIO IAISPIZENSI / SVBVENI / NOBIS [Q]VE ASSISTE //.