socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého v centru vsi, v zahrádce před domem čp. 6. Na přízemním stupni obdélného půdorysu stojí kvadratický sokl s oválnou kartuší na čelní straně s pozůstatkem kurzivního nápisu: Swatý Jene z [Nepomuku] / Johany Králow[ny zpowědlnjku,] / Slawný [Božj mučedlnjku,] / Pra[žský slawný kanownjku, / oroduj za nás]. Středový hranolový dřík dekoruje na spodním okraji dvojice volut a mezi nimi drobná kartuše, v níž bývaly iniciály zřizovatele: J(an) H(ájek). Další dvě geometrické voluty u horního okraje. Na dříku reliéfy sv. Kateřiny (čelo), sv. Václava na koni (vlevo, zbytek polychromie) a sv. Jiří (vpravo). Vrcholek dříku zakrývá široká hlavice s římsami na bocích a plastikou dvou okřídlených andělských hlaviček v průčelí. Nad nimi kovový závěs pro lucernu. Socha světce v životní velikosti v kanovnickém oděvu, s biretem na hlavě, lemovaným kovovou svatozáří s pěti hvězdami. Levá ruka pokrčená a držící krucifix, opřený dolním ramenem o pravou dlaň. U světcových nohou postavy dvou klečících andělů. Na neznámém místě, snad na zadní straně soklu nebo dříku, býval nápis Zřjzeno gest od Jana Hagka 1833. Za autora lze podle všech znaků považovat Ignáce Martince ze Sestroňovic, nikoli, jak se uvádí ve starší literatuře, Jana Zemana ze Žernova (viz např. socha téhož světce v Sezemicích na Mnichovohradišťsku - okr. Mladá Boleslav).