radnice

Neorenesanční jednopatrová soliterní stavba se sedlovými, původně břidlicovými střechami mezi dekorativními štíty a štíhlou centrální věžičkou. Do náměstí se obrací trojosým průčelím se středovým vstupním rizalitem, akcentovaným balkonem v patře a završený vykrajovaným štítem. Ve štítu prosklený ciferník hodin z r. 1936 J. Fridricha z Chocně a pod ním kartuše s nápisem radnice. Přízemí pokrývá pásová bosáž, hladce omítané patro sedí na parapetním pásu, okna mají štukové šambrány s konzolovými římsami. Rizalit lemuje lisenový rám, v něm plně vyvinutá slepá edikula, jejíž cvikly zdobí štuková dekorace. V tympanonu štukový městský znak. V trojtraktové dispozici se středovým komunikačním prostorem ( vestibul a schodišťová hala) byl v přízemí byt městského strážníka a vzadu věznice, v patře radní síň a další místnosti po obvodu dispozice. R. 1942 byl v přízemí zmenšen byt a levý přední trakt byl upraven na strážnici a veřejnou knihovnu. V r. 1950 je v patře 7 místností, z toho 3 úřadovny, 1 obřadní síň, 1 archiv – muzeum (nyní pamětní síň J.A. Komenského) a 2 skladiště. Místnosti v přízemí mají vesměs zrcadlové klenby, v patrech jsou plochostropé, reprezentativní výzdoba je omezena na radní sál s mohutnou konzolovou římsou po obvodu a se štukovou rozetou lustru. Reprezentativně jsou upraveny i vstupní portály s konzolovými supraportami. Původní výmalba je však většinou zabílena, obnoven je pouze pás s bronzovými medailony významných českých osobností. Hodnotnými architektonickými doplňky interiérů jsou kromě souboru původních výplňových dveří také kovaná zábradlí schodiště, prosklený strop haly a dekorativní zasklení dveří uvnitř vestibulu.