socha Panny Marie

Socha stojí na jihovýchodním okraji obce, na louce na samém konci vesnické zástavby, za domem čp. 31, v místě zvaném dříve U Panny Marie u zvonku. Celý podstavec tvoří tradičně dva stupně, sokl, dřík, hlavice a nástavec. Na čelní straně soklu obdélný rámeček s vykrajovanými rohy, v nichž býval letopočet zřízení sochy, z něhož se dochovaly pouze počáteční číslice 18 (v. p. 5 cm) a uvnitř něj dnes zaniklý nápis Obnoweno z nákladu Wáclawa Damasska 1833. Čtyřboký dřík v dolní části rozšířen o dvojici masivních stlačených volut, mezi nimiž kartuše s iniciálami W D (Václav Damašek), provedenými ornamentalizovanou kapitálou (v. p. 5 cm). Dřík dekorován na čelní straně reliéfem sv. Václava na koni a na bocích sv. Rodinou a dalším reliéfem nejasného výkladu (po konzultaci s Mgr. Viktorem Kovaříkem může jít o obdobu zobrazení Útěku sv. Rodiny do Egypta) - Panna Marie sedící na křesle, při ní stojící dětská postava a nad nimi muž s růžencem. Široká hlavice tvořena dvojící spojených volut, na ní nástavec s reliéfem dvou andělských hlaviček. Socha Panny Marie ve zřaseném splývavém oděvu stojí na Zeměkouli, pravá noha nakročena do strany, levou paži vztahuje k pravému rameni. Celá postava se mírně naklání doleva. Objekt dosahuje výšky cca 350 cm (socha cca 130 cm), zhotoveno z pískovce.