venkovská usedlost

Obytnou část usedlosti je možné rozdělit do dvou částí na hlavní obytnou část, která navazuje na žudro a na výměnek, který má samostatný vstup a je od hlavní obytné části oddělen průjezdem. Sýpkové patro nad vstupem osvětlují 2 větrací otvory, další podstřešní komory jsou typicky bedněné a rozkládají se dále nad síní a výměnkem. Přízemní část žudra prosvětlují 2 malé zaklenuté otvory. Na žudro navazuje uliční průčelí s černou kuchyní (dostavěn komín i malé okno), světnicí, průjezdem a výměnkem. Fasádu ve směru zleva prolamuje malé okno v rohu u síně, které osvětluje černou kuchyni, dále pak dvojice oken osvětlující světnici. Tyto okna jsou dvojitá, dvoukřídlá členěná do 6 tabulek. Okna jsou vsazena do mělké segmentově klenuté niky s jednoduchou podokenní římsou. Světnici od výměnku oddělují vrata do průjezdu. Vrata jsou klenutá do oblouku. Vedle průjezdu se nachází výměnek se 2 okny, která jsou menší než okna do světnice. Výměnek má samostatný vstup, osazený také v mělké klenuté nice stejně jako dvojice oken. Fasáda objektu je provedena v hladké omítce v bílé barvě. Korunní římsa trojitě odstupňovaná, výrazně profilovaná. Před domem je předzahrádka.