kostel Nanebevzetí Panny Marie

Trojlodní kostel s polygonálním presbyteriem a dvouvěžovým západním průčelím. Presbyterium je ze severní strany rozšířeno o dvoupatrovou sakristii a z jižní o barokní polygonální kapli. Střecha je sedlová s valbou na straně presbyteria a polovalbou na straně západního průčelí. Nad lodí je umístěn drobný sanktusník, ukončen cibulovou bání. Věže jsou zakončeny stanovým střechami protaženými do luceren a cibulovitých bání. Vnější fasády lodi jsou hladce omítnuty, členěny dvakrát odstupněnými vnějšími pilíři, mezi nimiž jsou vložena vysoká lomená okna. Na jižní a severní fasádě jsou pseudogotické boční portály. Západní průčelí je zdobeno lomeným bohatě profilovaným portálem s novogotickým lomeným oknem. Okénka obdélných věží jsou obdélná. Pravá věž je v posledních dvou patrech polygonální, zdobená gotickými kamennými chrliči s venkovním polygonálním šnekovým schodištěm s posledním patrem zdobeným slepými arkádami se sochou snad biskupa, z doby po polovině 14. století. Presbyterium je stejně jako hlavní loď členěno opěrnými pilíři, osvětleno kovovými lomenými okny, zdobenými barevnou vitrají z přelomu 19. a 20. století, s litinovými kružbami, napodobujících původní kamenné. Barokní polygonální kaple je členěna na fasádě lisénovými rámci přeťatých římsou a ukončených atikou, zakrývající stříšku.