kostel sv. Matouše

Jednolodní obdélná orientovaná stavba ze smíšeného zdiva s neodsazeným polygonálním presbytářem, zastřešená sedlovou střechou krytou eternitovými šablonami, nad presbytářem osmiboký sanktusník krytý mědí. Nad západní průčelí vystupuje čtyřboká věž, ukončená jehlancovou střechou krytou měděným plechem. Věž je členěna v horní části lesenovými rámci, v horním patře půlkruhově zaklenutá okna. Průčelí věže je neoslohově upraveno (obloučkový vlys). V západním štítě dvě oválná okna. Před západní průčelí představena novogotická předsíň obdélného půdorysu se sedlovou střechou krytou plechem. V západní stěně předsíně polokruhově zaklenutý vchod, nad ním trojúhelníkový štít. Průčelí lodi a presbytáře bez členění, omítnutá hladkou vápennou omítkou, s profilovanou korunovou římsou. Obdélná, půlkruhově zaklenutá okna bez šambrán, v hlubokém ostění. Nad nimi ve stejném rytmu řada oválných oken. K severnímu průčelí lodi přistavěna sakristie obdélného půdorysu se sedlovou střechou krytou plechem. Na východní stěně presbytáře v mělké nice se zlidovělým sousoším Boha Otce a Svaté rodiny, se znatelnými zbytky polychromie a datováním ve spodní části 1738 H.T. Presbytář klenut valeně a konchou s pěti lunetami, loď plochostropá. Sakristie klenutá valenou klenbou s lunetami. V západní části lodi dřevěná kruchta na mohutných pilířích, nad ní a podél bočních stěn tříramenná empora na dřevěných sloupcích. Zábradlí dřevěné kuželkové. Podvěží valeně klenuté s dvěma portály, s polokruhovým profilovaným do lodi a hladkým kamenným obdélným portálem do předsíně. Popis Kovaříková 1988 Ve stěně závěru presbytáře, nad úrovni terénu, je v nehlubokém obdélním půlkruhově zaklenutém výklenku vsazena deska s vysokým reliéfem, představujícím Svatou Rodinu - Panna Marie, uprostřed dítě Ježíš a sv. Josef - a z oblačné kupy shlížejícího Boha Otce. Reliéf je při spodní hraně signován a datován: H. T. / 1738. Jedná se o barokní sochařsko-kamenickou práci regionální úrovně. V předsíni, přistavěné před hlavní průčelí kostela a jeho hlavní vchod, jsou do stěny osazeny tři obdélné, nestejně velké náhrobní desky. Všechny tři nesou vedle nápisů také reliéfně vyvedenou postavu zemřelého. Povrch desek, a tedy i jejich reliéfy postav a nápisy, jsou hůře čitelné, obroušené. Hrany a rohy desek jsou poškozeny.