panský dvůr s kaplí

1) sýpka 2) kaple Areál bývalého panského dvora je situován v centru obce Tlučná, severně od železniční trati Plzeň-Domažlice. Původně sestával z obytného stavení (býv. tvrze), sýpky, stodoly, kolny, stáje a kapličky. V r. 2000 byla většina budov zbořena, stát zůstala pouze sýpka a kaplička. Dnes zbořené obytné stavení vzniklo kolem r. 1560, kdy nahradilo ještě starší panské sídlo-tvrz. Jednalo se o patrovou, zděnou, částečně podsklepenou, stavbu zdobenou sgrafitovou omítkou, bez zemního opevnění. Před r. 1620 byl objekt prodloužen k severu podsklepeným přístavkem, pak přestává být šlechtickým sídlem. Za třicetileté války zanikl severní přístavek a možná i patro, nebylo-li odstraněno až koncem 18. stol. při přestavbě. Na poč. 19. stol. opět postaven nad sklepem severní přístavek. Poslední opravy provedeny ve druhé pol. 20. stol. V 90. l. 20. stol. dvůr v restitučním řízení navrácen ing. Lobkowiczovi. V r. 1995 bývalá tvrz vyhořela a do r. 2000 stála bez střechy. V r. 2000 byla spolu s hospodářskými budovami zbořena. Z původního památkově chráněného areálu zbyly pouze podzemní prostory pod bývalou tvrzí, klasicistní sýpka a negotická kaplička. Ostatní součásti areálu byly nenávratně zničeny. 1) Sýpka Jednopatrová volně stojící sýpka, nad obdélným půdorysem, o 2x4 osách, vyzděná ze smíšeného zdiva, podélnou osou orientovaná ve směru V-Z. Původně v neuzavřeném dvoře před obytným stavením, kolmo k němu. Střecha sedlová pokrytá bobrovkami, v pultech po třech novodobých pultových vikýřích. Dnes je objekt opravený a novodobě adaptovaný. Průčelí člení hladce omítaný sokl ukončený cihelným pásem a hladké lisénové rámy. Západní štítové průčelí v plochách omítané, ostatní průčelí mají v plochách neomítané zdivo. Okenní otvory obdélné, v parapetech a nadpražích s kamennými hranoly. Původně byl objekt hladce omítaný, pravděpodobně s lisénovým rámcem v nátěru omítky, okenní otvory původně ve fasádě lemovaly jednoduché v maltě vytažené šambrány. V pravé ose východního průčelí jednoduchý obdélný vchod v kamenném neprofilovaném ostění. Západní průčelí sýpky bylo po havárii vyzděno nově z cihel na betonový základ. Východní štít, který je odsazený za líc fasády, spočívá na okrajích u hlavní římsy na pískovcových konzolách, opatřen třemi oválnými okénky. 2) Kaple Drobná volně stojící zděná omítaná stavba, situovaná v jihovýchodním cípu bývalého hospodářského dvora. Na obdélném půdorysu, podélnou osou orientovaná ve směru S-J. Střecha sedlová pokrytá drážkovými taškami. V hřebeni střechy osmiboká sanktusová věžička s jehlancovou střechou, makovicí a křížem ve vrcholu, kryto plechem. Hladké fasády člení nízký soklík, odstupňované mělce hladce bosované opěráky v nárožích a středech podélných průčelí a v podélných průčelích ještě korunní nevýrazně profilovaná římsa. Podélná průčelí mají dvě okenní osy, okna ukončena lomeným obloukem, výplně dřevěné s kružbovým motivem, za lícem zdiva, ostění profilovaná vyžlabením a oblounem. Kolem oken ploché šambrány. Vstup v jižním průčelí obdélný, nad ním tympanon, vymezený lomeným obloukem, na vnitřní hraně obloun.Ve vpadlé ploše tympanonu reliéf poprsí Krista s rostlinným dekorem na stranách. Dveře dřevěné dvoukřídlé výplňové, v horní části s otvory ukončené lomeným obloukem, za lícem zdiva. V hranách vstupu po jednom třičtvrtě sloupu (prutu) s hlavicí s listovým dekorem. Otvor orámován hladkou šambránou přecházející plynule i na tympanon. V trojúhelném neodděleném štítu štukový motiv trojlistu v kruhu, štít orámován masivním zubořezem. Na vrcholu kamenný křížek. Severní štítové průčelí hladké, s nárožními lisénami v nátěru. Štít trojúhelný, neoddělený od průčelí, šikmé strany lemované masivním zubořezem navazujícím na nárožní lisény.