radnice

Samostatně stojící nepodsklepený objekt o třech nadzemních podlažích, situovaný přibližně ve středu náměstí s dvouramenným krytým arkádovým schodištěm na východní straně a čtyřbokou hranolovou věží s ochozem v severovýchodním nároží. Založením gotický, podélně trojkřídlý tržní objekt v renesanci rozšířen o jedno křídlo, v baroku o kapli přibližně čtvercového půdorysu s lamelovou střechou a monumentální venkovní dvouramenné schodiště, v přízemí na západní a severní straně doplněn o zděné prostory krámků. Hlavní část je ukončena sedlovou střechou s vyzděnými bočními štíty, krytou kovovou krytinou a doplněnou detaily na hřebeno a korouhví.Věž má v horním patře hlásku a předsazený ochoz s litinovým zábradlím, nesený kamennými krakorci. Střecha věže je zakončena jehlancem s čtyřmi bočními vysazenými věžičkami s otevřenou lucernou. Fasády jsou bohatě členěny v historizujícím slohu s novorenesančními prvky, kombinující pilastry s kompozitními hlavicemi, lisenové rámy a obdélné okenní šambrány. Novotvary okenních výplní zachovávají historizující členění do tvaru písmene T. Nátěr v odstínech lomené bílé v základních plochách a světle zelené na architektonických detailech doplňují pískovcový obklad soklu a pilíře arkády schodiště s reliéfním pozdně barokním páskovým dekorem. V ploše fasády jsou dále ve štítech kartuše se znakem Uničova (orlice), na klenáku průjezdu v přízemí motivy nástrojů (žebří s houžvemi figura, v klenotu helmice a dvě sekerky). Západní fasáda po stranách rizalitu bývalé kaple členěna nikami se štukovou výzdobou se sochami na severní straně Moudrosti a na jižní Spravedlnosti s fragmenty původních atributů.