venkovský dům

Objekt se nachází v historické částí města, severně od hlavního náměstí. Jedná se o volně stojící, nad obdélným půdorysem vystavěnou, roubenou, přízemní, jednotraktovou stavbu s hřebenem souběžným s uliční frontou. Jihozápadní, k náměstí orientované štítové průčelí, je členěno třemi obdélnými okny, vedenými do světnice. Podlomený štít je svisle bedněný, s přelaťováním, se dvěma malými větracími okénky. V podélné okapové, do ulice orientované stěně je do světnice prolomen jeden rozšířený okenní otvor, vyplněný trojdílným oknem. Světnice má strop z překládaných prken, nesených třemi trámy. Mezi obytnou světnici a protilehlou hospodářskou část je vložena zalomená komunikační chodba s vloženým, bedněnou stěnou zakrytým schodištěm vedoucím na půdu. Dveře z ulice jsou jednokřídlá, vložená do dřevěné zárubně s dřevěným prahem. Dveře na druhé straně chodby, vedoucí na dvorek, jsou rovněž jednokřídlá. Ve dvorní části je podél stěny světnice předsazen dřevěný, prkny pobitý přístavek, zatažený pod prodloužený průběh střechy. V uliční frontě vystupuje naopak z půdorysu hospodářská část, tvořena chlévem, přístupným nejen z chodby, ale i z ulice ze zápraží. Na chlév navazuje průběžná prostora stodoly, uplatňující se v uliční frontě svisle sbíjenými vraty. Do dvora ústí ze stodoly nepůvodní kazetové dveře, boční štítová stěna je bez otvorů. Nad ní je vynesen svisle bedněný štít s přelaťováním, na jeho ose je prolomeno menší obdélné okno do půdy. Mezi stodolu a chodbu je v části přiléhající do dvora dnes vložena - v místě někdejší komory? - obytná, z chodby přístupná místnost, prosvětlená ze dvora obdélným oknem. Okno je dvoukřídlé, v líci. Domek zastřešuje sedlová střecha, krytá eternitovými šablonami.