klášter

Klášter se nachází východně od zámku v severovýchodní části obce. Jde o čtyřkřídlou stavbu kolem rajského dvora s nárožním rizalitem v severovýchodním průčelí. Kolem jižního průčelí kostela probíhá úzká krytá chodba - vstup do kláštera - se stropem ve tvaru komolého jehlanu. Klášter je zděný z pískovcových bloků, patrový, střechy byly sedlové, naposledy kryté plechovými šablonami, dnes dochovány v torzu. Krov byl (v torzu je) hambalkový, s ležatou stolicí s vaznými trámy v každé vazbě. Spoje byly plátované. Okenní otvory jsou obdélné na výšku, se segmentovými odlehčovacími záklenky. Zřejmě v žádném z nich (stav objektu nedovoluje detailní průzkum) se nedochovalo okno. Rovněž nelze určit, jak byla architektonizována fasáda, omítky jsou dochovány rovněž v torzu. Jednoltivá průčelí měla (mají) následující počet okenních os - jižní průčelí jižního křídla sedm, východní průčelí východního křídla deset, severní průčelí severního křídla osm (?), severní průčelí jižního křídla pět (?), jižní průčelí severního křídla čtyři, východní průčelí západního křídla pět, západní průčelí východního křídla pět, přičemž v průčelí jsou ještě dva další druhotně zazděné otvory. V přízemí západního průčelí východního křídla a východního průčelí západního křídla se do prostoru rajského dvora otvírají arkády, v obou průčelích mají čtyři velká plným obloukem ukončená pole a v obou rozích po jednom menším - vstupním. Dochované dveřní otvory jsou obdélné, rámované pískovcovým ostěním s lištou po obvodu. Dispozice objektu byla v obou podlažích podélně dvoutraktová, s úzkou chodbou (v přízemí ambitem) podél rajského dvora. Přízemí bylo zřejmě z větší části (s výjimkou chodeb) sklenuto (valené klenby s výsečemi ?), patro bylo plochostropé, původně s trámovým stropem s překládaným záklopem. V jižním křídle se nacházel refektár, ve východním křídle byla kuchyně s vysunutým prostorem topeniště. Lavatorium bylo na východní straně jižního křídla. V patře byly cely, v severním křídle zřejmě i pro nemocné.