usedlost

Areál zemědělské usedlosti je umístěn v centru intravilánu obce, na západní straně návsi. Jedná se o soubor 3 kulturních památek hospodářského charakteru: 1. obytný dům (na severní straně dvora) 2. sýpku (na východní straně dvora) 3. branku (na východní straně dvora) K výše uvedeným kulturním památkám je jistě nutné uvést i stavby, které svým charakterem zvyšují autenticitu dochované zemědělské usedlosti, nejsou však klasifikovány samostatným podlomením v areálu. 1. Hospodářská budova ve dvoře, kolna : patrový objekt obdélného půdorysu pravděpodobně z doby kolem poloviny 19. století, se sedlovou střechou s bedněnými štíty krytou betonovými drážkovými taškami. Přízemí je tvořeno pilíři z pískovcových kvádrů, mezi nimiž jsou dřevěné výplně, zčásti je objekt otevřen bez výplně. Patro je nízké, má rovněž kamenné pilíře (tenčí než v přízemí) a pole mezi pilíři též vyplněna dřevěnou výplní. Mezi přízemím a patrem probíhá dvouvrstvý roubený věnec. Přečnívající čela horních stropnic jsou zespodu šikmo seříznuta. Objekt nese na první pohled hodnotu stáří, je autenticky dochován. Je hmotným pramenem s neméně cennou výpovědní hodnotou jako ostatní objekty v areálu. 2. Stodola: velký objekt obdélného půdorysu z druhé poloviny 19. století se sedlovou střechou krytou z poloviny pálenými z poloviny betonovými drážkovými taškami a půdní nadezdívkou. Zdivo stodoly tvoří pískovcové kvádry, které jsou torzálně omítnuty a stodola je členěna tektonickými prvky (vpadlé pole, fabiónová římsa) a dvěma vjezdy. Objekt nese na první pohled hodnotu stáří, je autenticky dochován. Je hmotným pramenem s neméně cennou výpovědní hodnotou jako ostatní objekty v areálu. 3. Oplocení předzahrádky, jehož základ tvoří ohradní zídka z pískovcových kvádrů. 4. Zbytky sušárny ovoce v jižním cípu zahrady.