socha sv. Linharta

Socha, zhotovená z pískovce, je umístěna na volném prostranství několik metrů před závěrem kněžiště, směrem k jihovýchodu. Figura světce, obrácená čelem k silnici a zády ke kostelu, stojí na pískovcovo-žulovém, asi 2,5 vysokém dvouetážovém podstavci. Každá část podstavce je trojdílná se samostatným soklem, čtyřbokým dříkem a římsovou hlavicí. Dřík horní části podstavce je obohacen postranními volutami s akantem. Samotná figura světce pak stojí na plintu s vyrytým nápisem S. LEONARDVS. Postava světce je přibližne v životní velikosti (v. cca 1,8 m) komponována je v kontrapostu s těžištěm na levém boku a výrazně předkročenou pravou nohou. Svatý je zobrazen s nakrátko ostříhanými vlasy s tonzurou a s hladce oholenou tváří výrazných rysů s širokým placatým nosem, velkýma očima, výraznými rty a tučnou bradou a tvářemi. Světec je oblečen do volně splývavé a bohatě zřasené opatské tuniky, která zcela zakrývá tělesné jádro - z toho je tak patrné jen koleno a holeň předkročené nohy, které se rýsuje přes hábit. Ve zdvižené pravé ruce drží dlouhý zlacený kříž (spíše berlu završenou křížem), ve svěšené levici má hořící srdce. Provedení sochy je přes lehkou rustikalitu a nevyváženost proporcí působivé, a to zejména značnou robustností a plasticitou.