činžovní dům - tzv. Pasáž

Nájemní obchodní dům s průchozí vnitřní zastřešenou pasáží dlouhou téměř 50 m je vystavěn ve čtyřech patrech na čtyřech křídlech. Krátké vstupní křídlo je obráceno do Třídy Míru pěti okenními osami. Okenní výplně jsou v patrech shodné, rozdělené do šesti obdélných tabulek po třech ve dvou řadách nad sebou. V přízemí jsou v osách umístěny velké výkladce, které oddělují masivní bosované pilíře, nesoucí na konzolových hlavicích sokly soch. Sochy s náměty živností (Rybář, Textilák, Truhlář, Hutník) jsou zakomponovány mezi balkony jednotlivých os. Plochu jednotlivých pater s pravidelným okenním rozvrhem vymezují ornamentální neglazované keramické obruby, poslední podlaží pak dosedá nad výrazně vykloněnou korunní římsu třetího patra, podepřenou plochými konzolkami. Nad římsou se zvedá čtvrté patro členěné plochými rámy oken, omítnuté šedě. Fasádu završuje terakotová korunní římsa. Keramické obklady nesou mašinistické ornamentální prvky. Barevnost fasády je okrová, korespondující s šedým kamenem a terakotou. Zadní průčelí je jednoduché vystupuje z něj výrazný tříosý rizalit, který je završen trojúhelným štítem. V přízemí vyúsťuje průchod z pasáže mezi dvěma masivními polosloupy s plochými římsovými hlavicemi. Polosloupy nesou masivní plochou římsu, která se zalamuje a přechází i na krátké dvorní přízemní křidélko, členěné zase systémem polosloupů. Okenní výplně 1. a 2. patra jsou dvoukřídlé čtyřtabulkové, dvě okna ve štítu jsou třídílná. Stejné typy oken se obrací v patrech i směrem dovnitř bloku (nad zastřešení pasáže), zde je fasáda nečleněná. Střecha soustava sedlových střech, do zadní části krytá plechem.