krematorium

Patrová stavba na přibližně obdélném půdorysu. Hlavní průčelí, obrácené do prostoru hřbitova, je akcentováno monumentálním schodištěm s postavami světlonošek po stranách. Pískovcové sochy jsou provedeny v mírně nadživotní velikosti; v pozdvižené pravé paži svírají pozlacenou pochodeň, v levé ruce drží urnu. Schodiště o mnoha kamenných stupních má zábradlí v horní části oplechované. Přízemí je do výšky cca 3 m členěno bíle omítanou pásovou bosáží, zakončenou třemi segmentovými okny po každé straně schodiště. Nad okny je vlys se střídajícími se kruhy a obdélníky. Hlavní hmota budovy je z této a obou bočních stran obehnána ochozem s balustrádou; balustráda je tvořena mohutnými pilíři s ornamentálně naznačenými patkami a hlavicemi a s ornamentem rondokubistického ražení uprostřed. Pod korunní římsou probíhá drobný zubořez. Z hmoty přízemí vystupuje půdorysně ustoupená výrazná sedlová střecha; balustráda je kryta oplechovanou pultovou střechou mírného sklonu. Pod mohutným trojúhelným štítem střechy obíhá cca dva metry vysoký vlys v dolní a horní části zdobený zubořezem a ve středu střídajícími se kruhy s plnými obdélníky. Hlavní průčelí proraženo rozměrnou rozetou ve špaletě s motivem zubořezu. Zubořez obíhá i po vnitřním obvodu štítu, vyplněného jinak horizontálními plnými pásy. Přízemí je v bočních průčelích otevřeno na jedné straně pěti arkádami, druhá strana je arkádová v celém průběhu. Hlavní vchod do budovy je zajištěn rozměrnými dvoukřídlými dřevěnými dveřmi, členěnými stylizovanými kvadriloby s vepsanými hvězdicemi; madla rovněž dřevěná, vyřezávaná, svislá. Jednokřídlé dveře stejného charakteru po obou stranách hlavního vstupu. V prostoru ochozu jsou zabudovány vitríny kolumbária. V zadní části se na hlavní hmotu budovy napojuje obdélné přízemní křídlo, ve fasádě členěné pásovou bosáží, slepými okny a svislými obdélníky. Štít hlavní hmoty budovy akcentován ještě jedním, drobnějším štítem předstoupeným, tento zůstává nečleněný, pouze proražený třemi kulatými okénky ve špaletách. Podobného charakteru, ale pouze s jedním okénkem, je i štít přízemního křídla. Ve fasádě jsou barevně odlišeny plochy zdi v odstínu hnědavé červeni a bílé vystouplé ornamentální detaily. Střechy obou hmot jsou sedlové, kryté prejzy. Interiér: V přízemí jsou provozní místnosti, téměř celý půdorys patra, přístupného z hlavního schodiště, tvoří rozlehlá obřadní síň. Tato je zaklenuta valenou klenbou podepřenou řadou traverz; prostory mezi nimi vymalovány motivem hvězd na modrém pozadí, líce traverz pak motivem stylizovaných lístků. Zábradlí zpěvácké tribuny je vyřezávané ze dřeva v motivech odvozených z lidové architektury, čelo několikrát odstupněného oblouku vymalováno motivem lipových listů.