bývalá parní elektrárna

Jedná se o halovou dvoulodní stavbu, která má zhruba obdélníkový půdorys a průčelí orientované do ulice Vlhká. Původně byly obě její lodě zastřešeny sedlovými střechami malého spádu okapově orientovanými k ulici Vlhké tak, že mezi nimi existovalo úžlabí, nosnou konstrukcí obou střech byl ocelový vazník. Postupně po stranách dvora objektu vznikaly hospodářské přístavky, zastřešené pultovými střechami. Fasády objektu jsou řešeny jako kombinace hladkých základních ploch a aktivních prvků z režných pálených cihel. Dominantní články jsou pilastry u nároží zdůrazněné ještě věžovitými atikami se sedlovou stříškou. Jinak je fasáda členěna lesénovými rámci, uvozenými soklem do úrovně parapetů oken, lesenami mezi každou z okenních os a horním lesenovým pásem se zubořezem. Zubořez je proveden rovněž pod korunní římsou. Okna mají tvar obdélníka se segmentovým záklenkem, který je zvýrazněn z režných cihel. Hlavní loď objektu při uličním průčelí je v podstatě zachována, dvorní loď byla po roce 1900 v souvislosti s ukončením činnosti elektrárny částečně odbourána (včetně osmibokého komína) a na jejím místě vznikla nová nižší hala se šedovou střechou. Zbytek dvorní lodi byl snížen cca na poloviční výšku, omítnut a opatřen novými pravoúhlými okny, římsou v nové úrovni a pultovou střechou velmi malého spádu. Zachován přitom zůstal mj. sokl z režných cihel. Interiér původní stavby byl tvořen dvěma halami otevřenými do střechy, přičemž ve dvorní hale byl vyvíječ páry, napojený na komín a v hlavní hale (blíže ulici) vlastní elektrická centrála. Koncem II. světové války byl objekt silně poškozen (de facto zůstalo zachováno pouze jeho obvodové zdivo). Při poválečné obnově byl změněn tvar střechy na hlavní lodí, nově byla postavena pultová střecha s valbou do ulice (patrně se předpokládala v brzké době výstavba na sousedním pozemku, ke které však dodnes nedošlo). V rámci obnovy byl vybudován v hlavní hale strop v úrovni těsně nad záklenky oken. Přístup do vzniklého patra je dnes po ocelovém vřetenovém schodišti z předsíně nebo nákladním výtahem, který je v podstatě průchodem mezi předsíní a halou. Jinak nebyla hlavní hala nijak horizontálně členěna. Slouží dnes jako truhlářská dílna pro potřeby Národního divadla v Brně. Do zbytku dvorní haly bylo vestavěno provozní a sociální zázemí dílny.