vila

Areál kolem vily postavené v historizujícím slohu s převahou novorenesančních prvků na mírném, východně svažitém terénu, na okraji obce, je řešen jako zahrada s parkovou úpravou. Osázena je dřevinami částečně exotického původu. Vstup do areálu vede klenutou bránou, k vile posléze písčitou pěšinou. Pozemek je oplocen stylovým plotem na pískovcové podezdívce. Vila umístěná v jihovýchodní části rozsáhlé zahrady s parkovou úpravou má půdorys nepravidelného kříže. Součástí projektu bylo i oplocení s honosně pojatou vstupní bránou. Sedlové střechy byly původně pokryté břidlicí, kterou posléze nahradil plech. Východní průčelí vily vrcholí věží s dřevěným ochozem. Na jednotlivých průčelích se přesně podle stavebníkových požadavků v hojné míře uplatňují lidové motivy v podobě pavlačí, verandy, lomenice a v neposlední řadě i okenic. Půdorysně byl objekt rozdělen podle podlaží na suterén, dvě obytná patra a podkroví s jedním pokojíkem, komorami a půdou. Jednotlivá podlaží byla propojena elipsovitým schodištěm umístěným ve vstupním východním rizalitu tak, aby se tato komunikace rušivě nedotkla jednotlivých obyvatel domu. V suterénu se nacházelo technické zázemí se sklepem, lednicí, prádelnou a bytem zahradníka. Dvě obytná patra vykazovala shodné půdorysné uspořádání se třemi pokoji, salónem, obývacím pokojem s jídelnou a kuchyní, které byly seskupeny kolem předsíně. K ložnici byla připojena lázeň, ke kuchyni pak pokojík pro služebné. Ve východním přístavku při schodišti byl umístěn záchod a příruční spíž. Fasády byly kromě četných dřevěných konstrukcí a prvků provedeny v kombinaci místního tesaného pískovce a hladkých omítek. Na vstupním východním průčelí se nachází freska s motivem českého zemského patrona sv. Václava na koni. Interiéry vily byly zhotoveny ve slohové jednotě s celkovým pojetím stavby. Původní ornamentální výmalba na stěnách, kazetových stropech a obložení byla pietně obnovena. Rozpočet stavby byl vypočítán na 16 000 zlatých.