palác s věží

Dominantním prvkem dochovaného zámku je nízká vstupní věž v jihovýchodním nároží, k níž v tupém úhlu přiléhají patrové, architektonicky vizuálně nejednotné, zámecké partie. Kamenná brána na půdoryse obdélníku je vyzděna z lomového zdiva. V čele má lomený průjezd pro vozy a po jeho pohledově pravé straně malou, půlkruhově zaklenutou branku pro pěší. Oba vstupní otvory rámují vpadliny padacího mostu, které také oddělují vjezd a vstup pro pěší. Ve vrcholové partii ostění vjezdu jsou patrné čtyři kamenické značky v pěti provedeních. Nároží vysunutá do příkopu podpírají mohutné opěrné pilíře z kvádrového zdiva, opatřené štítkem na vnějším okraji. Do nádvoří se gotické jádro brány otevírá kamenným lomeným obloukem. Její vnitřní prostor je zaklenutý valenou klenbou. Hlavní průčelí věžové stavby člení lisénové rámce a profilovaná korunní římsa. Dvě okenní osy patra zdobí šambrány s lištou a parapetními římsami, štukové obdélné podokenní pole, suprafenestry a nadokenní římsy uprostřed vytažené do segmentového oblouku. Korunní římsu kryje stříška z tašek bobrovek. Na atiku navazuje štítový nástavec s volutovými křídly, slunečními hodinami, trojúhelným zakončením a vázami ve vrcholu. V ose se zvedá polygonální oplechovaná vížka s cibulovou bání a korouhví ve vrcholu. Přiléhající fragment východního zámeckého křídla je v hlavním průčelí o dvou osách s lisénovými rámci a obdélnými okenními otvory s obdobným, i když jednodušším, členěním jako u věže. Ve štítovém průčelí s lisénovým rámcem vyniká prevet s pultovou stříškou. Sedlovou střechu kryjí bobrovky. V této partii se nachází jediný dochovaný portál z nejmladší renesanční etapy (dnes zaslepený); kamenný pravoúhlý, poměrně nízký portálek zdobený několika stupňovou profilací z pohledové hrany, dosedající na vysokou trnož. Portál je možné datovat do období první fáze přestaveb, které proběhly za Zikmunda Smiřického v rozmezí let 1530 - 1550. Druhý renesanční portál je přístupný z podvěží a jedná se o půlkruhově zaklenutý bosovaný portálek z období posledního dvacetiletí 16. století. Východní křídlo tvoří patrová budova, k níž na jihu přiléhá tzv. palác vestavěný do příkopu. Tato partie je zděná (smíšené zdivo) stavba. Průčelí člení hladký sokl, kordonová a profilovaná korunní římsa. Nároží zvýrazňují rustikované lisény. Podélné průčelí paláce je o čtyřech osách s obdélnými okenními otvory rámovanými hladkou šambránou a obdélnými poli pod parapetní a nadokenní římsou. Nad nadokenní římsou jsou prolomeny kruhové větrací otvory s šikmou špaletou a hladkou šambránou. Pultovou střechu s ostrým spádem do příkopu, kryjí bobrovky. K východu orientovaný předstupující patrový přístavek o dvou osách, spojující palác s věží, zvýrazňují lisénové rámce. Zvalbenou střechu kryjí dvojitě kladené bobrovky. V podkroví tohoto křídla se nachází jediné fragmentárně dochované raně renesanční sgrafito s motivem tří do sebe vepsaných obdélníků.