kostel Povýšení sv. Kříže

Neorientovaná trojlodní bazilika s transeptem, uzavřená na severní straně třemi apsidami. Při JZ nároží stojí hranolová věž. Vstupní průčelí je hladké, členěno v patře velkými sdruženými okny s novorománskými sloupky a krychlovými hlavicemi. Nad nimi je umístěno kulaté okno a výše malé obdélné půlkruhově ukončené okno vrcholící ve štítu křížovou kytkou. Portál v průčelí je odstupňovaný s novorománskými sloupy a krychlovými hlavicemi, rostlinnými a zvířecími motivy . Kryje předsíň, která má sedlovou střechu s křížovou kyticí na hřebeni. Vstup otvírá široký vchod se stalčeným obloukem. Věž je hranolová, třípatrová, ukončená šestibokou helmicí s nárožními věžičkami, mezi kterými jsou umístěny věžovité nástavce s hodinami. Věž člení v patře systém obdélných lisénových rámů a obdélná půlkruhově ukončená okna. Patra oddělují kordonové římsy. Zvonicové patro otevírají sdružená okna se sloupky, které mají korintské hlavice. Okna v hlavní lodi i bočních lodích jsou obdélná, ukončena půlkruhovitě. Fasáda hlavních i bočních lodí je členěna systémem obdélných lisenových rámů, závěr a apsida jsou členěny obloukovým vlysem. Apsidu člení vertikálně 3/4 polosloupy s kompozitními hlavicemi, které vyrůstají z průběžně profilované kordonové římsy. Boční fasáda transeptu člení nárožní pilastry s římsovými hlavicemi, nad nimiž se zvedá trojúh. štít, ukončený na vrcholu kříž. kyticí. V patře jsou 2 obdélná půlkruh. ukončená okna, nad nimi jedno čtyřlisté v nakoso postaveném čtvercovém rámu se záklenkem a nad ním ve štítu velké kruh. okno. Do transeptu se vstupuje krytým schodištěm z boku. Předsíň: schodiště jsou otevřená ze tří stran arkádami, které podpírají sloupy s románskými hlavicemi a krychlovými hlavicemi s rozvil. ornamentem. Vstupní portál do transeptu má profilované kamenné ostění a archivoltu. Z i V boční fasády baziliky jsou řešeny shodně, střecha nad hlavní lodí je sedlová, nad bočními loděmi pultová, nad transepty taktéž sedlová. Na hřebeni střechy hlavní lodi se nachází malý šestiboký sanktusník a po stranách vždy pět jednoduchých vikýřů.