sýpka

Situace: na jihovýchodním okraji obce na prostranství otevřeném do polí. Mohutná, převážně z lomového kamene zděná dvoupatrová stavba na obdélném půdorysu o rozměrech cca 15 x 50 m, tl. zdiva cca 70 cm. Stavba má armovaná nároží z pískovcových kvádrů (některé zřejmě druhotně použité), cihelný sokl, prostá neprofilovaná pískovcová ostěníležatě obdélných okének se zabudovanými provlékanými mřížemi. Nevýrazné zbytky tenké jednovrstvé omítky (nehlazené, šlehané) zachovány zejména na vých.podélné straně. Na JV. nároží v horní části zachovány zbytky omítky s vyznačeným pravidelným kvádrováním. U některých oken patrny cihelné opravy a dozdívky, zdivo zpevněno železnými kleštinami.Sedlová střecha krytá bobrovkami je na obou stranách zakončena dvouetážovými štíty, posazenými zdola na podbrádkové profilované korunní římse.( Tato římsa je pouze na čelních stranách, podélná průčelí mají krátký přesah střechy na krakaorcích vazných trámů krovu, bez římsy). Spodní etáž štítu ze smíšeného zdiva s cihelnými okraji má půlkruhově vybraná boční křídla ukončená odsazenými pilířky s čučky tvaru drobných pylonků. Horní etáž štítu, oddělená a lemovaná profilovanou římsou, je trojúhelná, celá vyzděná z cihel, se zbytky hlazených omítek. Štítová průčelí jsou dvojosá, podélná jsou 9-osá, s nově proraženými vraty na obou stranách. Na vstupním průčelí ve střední ose mimo okna vložen pravoúhlý pískovcový portál (zřejmě druhotný (viz cihelná obezdívka) s plechovými dveřmi. Interiér: Do otevřeného jednotného prostoru sýpky je vestavěna dřevěná konstrukce sýpky podepírající 3 podlahy. Nosné trámy jsou ve všech podlažích uprostřed podepřeny podélným průvlakem, který je v přízemí druhotně vynášen cihelnými pilíři a podpírán provozorními sloupky, v 1. a 2. patře je nesen masivními dřevěnými, na hraně ozdobně okosenými sloupky s polštáři pro roznesení váhy. 1. patro je výrazně nižší než 2., sloupky jsou mohutnější ( v soklu cca 35 cm široké). Druhotně byly mezi 8 původních sloupků vloženy ještě další subtilnější podpory. Stropní trámy jsou většinou neokosené, zdivo hladce omítané a obílené, niky oken se segmentovými záklenky sahají až k podlaze. Krov: Poměrně vysoká střecha na velký rozpon si vyžádala složitou konstrukci krovu: plné vazby (každá 6. vazba) mají ležatou stolici s pásky kombinovanou se středním sloupkem se vzpěrami tvaru V a A. Uprostřed mezi dvěma plnými vazbami je jakási „poloplná vazba“, která postrádá střední sloupek, ale má trojici hambalků se vzpěrami a ležatou stolici s pásky. Prázdné vazby mají jen hambalky. V podélném směru je zavětrování v rovině střechy omezeno na 4 vaznice a občasné šikmé vzpěry, v horní části krovu však jsou vaznice pospojované do jakýchsi ztužujících rámů, vložených mimo plné vazby. Plných vazeb je celkem 10, z toho dvě u štítů. Štíty jsou vylehčeny nikami kolem oken a v horní části vyztuženy pilířky. Vazné trámy zakrývá prkenná podlaha.