kostel sv. Václava

Jednolodní stavba s trojboce uzavřeným neodsazeným presbytářem se sakristií v ose za ním. Vnějšek podepřen mohutnými, jednou odstupněnými opěráky. Stěny pětiosé, s vysoko posazenými hrotitými okny, presbytář osvětlen dvěma stejnými okny ( po jednom v kosých stěnách závěru). Sakristie přízemní, obdélná, s valbovou šindelovou střechou. Na jižní straně sakristie pozdně gotický sedlový portál s přetínavými profily ostění, na východní straně obdélné zamřížované okno bez ostění. Na jižní straně lodi gotický hrotitý portál s ostěním profilovaným výžlabky a pruty hruškovce, krytý otevřenou předsíňkou vyzděnou mezi opěráky, s pultovou střechou a s půlkruhovým obloukem záklenku. Portálek je kryt tepanou mříží, dveře původní s krásným gotickým klepadlem a zámkem. Západní strana představěna před původní gotické průčelí. Je poněkud nižší než kostel, s pultovou střechou, dvěma mohutnými nárožními opěráky na západě, mezi nimi je otevřená předsíň s širokým stlačeným obloukem. Pod obloukem je novodobý žulový portál s letopočtem 1940 v nadpraží. Nad obloukem v patřeúzké obdélné okno, z jihu dvířka ke schodišti na kruchtu, přístupná 6 pískovcovými schůdky. Střecha lodi sedlová, nad závěrem trojboce zvalbená, krytá taškami. Nad presbytářem osmiboký sanktusník s lucernou a štíhlou jehlancovou střechou. Celek režně omítnut, opěráky neomítané, s matou rozetřenou mezi spárami, částečně po povrchu kamenů, spárování naznačeno rýhami. Interiér zaklenut nízkou rákosovou valenou klenbou. Na jižní straně presbytáře dvojdílné sedille s hrititým obloukem s vloženou dvoulistou a čtyřlistou kružbou, zdobené motivem kapustovitých listů. Na severní straně presbytáře kamenný obdélný sanktuář s ostěním profilovaným hruškovcem, završený fiálami a křížovou kytkou. V nadpraží jehlancová konzola, ze které vyrůstají rostlinné ornamenty, po stranách vinné listy. Původní železná dvířka. Na západní straně lodi kruchta s plnou zděnou poprsnicí, s podkruchtím se stlačnou valenou klenbou, v patře stalčená valená klenba s lunetami. Dispozice: Kostel je protáhlý obdélný s trojbokým závěrem na východní straně. Loď je stejně široká jako presbytář a z vnějšku není nijak oddělena. Uvnitř určuje rozhraní lodi a presbytáře užší půlkruhový triumfální oblouk. Loď výrazně kratší než presbytář je zaklenuta barokní stlačenou valenou klenbou s dvěma páry výsečí. Je přístupná portály v ose západního průčelí a ve východní části průčelí jižního. Presbytář s trojbokým závěrem je zaklenut obdobnou klenbou s třemi páry výsečí. K opěrákům východní stěny presbytáře připojena čtvercová sakristie přístupná z presbytáře a z jihu. K západnímu průčelí přiléhá patrová předsíň. Její patro je přístupné schodištěm z jižní strany a slouží jako předsíň vstupu na kruchtu v západní části lodi. Kostel má jednotnou sedlovou střechu nad závěrem zvalbenou. Sakristie má valbovou střechu, západní sakristie pultovou.