nádvoří

(s nádvořím bezprostředně souvisí objekt kostela Panny Marie pod řetězem - viz samostatný prvek) Románská trojlodní bazilika byla v místech dnešního kostelního dvora vybudována asi před r. 1182, při gotické výstavbě (asi až v 1. pol. 14. stol.) měla být nahrazena novostavbou velkého chrámu, z něhož však bylo vybudováno jen presbyterium a nedokončená dvojice věží v záp. průčelí, přičemž loď byla pouze začata. (Dodnes se z pův. zdiva basiliky zachovaly jen fragmenty - J obvod.zeď s portálkem, která tvoří součást budovy velkopřevorství, a již. rameno transeptu s částí vítězného oblouku a apsidy). Dvojice věží v průčelí, rovněž nevystavěných v zamýšlené výšce, určují délkový rozsah plánové stavby. Ve věžích byla okna dodatečně zazděna kamennými kvádry a přeměněna na menší okna s polokruhovým ukončením. Z věží byly vybudovány jen spodní etáže, které na hranách zesilují kolmo k sobě postavené odstupněné opěráky. Věže ukončují nové stanové střechy. Ke stěně mezi věžemi je přiložen portikus, v patře s novogotickým zábradlím a fiálami po stranách, novogotické z doby po r. 1830 je rovněž ukončení střední stěny s cimbuřím a nikou, doplněnou pozdně gotickou sochou P. Marie. Podklenutí portiku je rovněž mladší, barokní necková klenba sem byla vložena na místo pův. gotické obkročné. Portikus o dvou hrotitých obloucích, rytmizovaných opěráky přecházejícími v poloviční fiály, chrání portál, pův. gotický, dodatečně však zúžený renesanční úpravou. Na vnitřní straně věží, směrem k přepokládanému chrámu, se zachovala porušená profilace zamýšlených arkád gotické lodi. V podvěží byla arkáda zazděna; profilace odpovídá 2. pol. 14. stol. Dnes volný prostor bývalé lodi, zahradně upravený, je poněkud rozšířen, předpokládané boční lodě naopak zúženy konstrukcemi sousedních řeholních staveb. Na již. straně je dosud viditelná někdejší vnější zeď již. lodi románské basiliky, s náběhy kleneb boční lodě; románská stavba pův. začínala téměř 2 m pod dnešním terénem. Sev. věž samostatně stojícího záp. průčelí byla upravena k bytovým účelům, v části se tu zachoval dřevěný záklopový strop s neprofilovanými trámy. Zbytky gotické profilace v koutech naznačují, že zde měla být (nebo byla) žebrová klenba. V již. věži se zachovala v dnešní úrovni 1. p. (prostor nově předělila barokní valená klenba s pětibokými výsečemi do dvou etáží), na špaletách oken lze nalézt navíc malované zbytky patrně renesančních kartuší. V již. stěně zůstal zachován neporušený gotický portálek.